Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 2. Good Will Hunting

2014. 09. 02. 11:24

Elsősorban a nemrég elhunyt Robin Williams-re emlékezve idézzük fel a színész Oscar-díjas alakítását, a Ben Affleck és Matt Damon által írt forgatókönyvből készült Good Will Huntingot.

A Matt Damon által megformált Will Hunting egy ismeretlen zseni, aki egyetemi takarítóként dolgozik, szabadidejében pedig megoldja Lambeau professzor (Stellan Skarsgard) hallgatók számára feladott matematikafeladványait. Miután Will lelepleződik, és egy verekedés után börtönbüntetés fenyegeti, a professzor segítséget kínál neki. Ennek egyik feltételeként Willnek pszichológushoz kell járnia. Több eredménytelen kísérlet után Sean Maguire (Robin Williams) vállalja el a feladatot.

A páratlan filmben, amelyben több később szállóigévé vált mondat (pl. „Nem a te hibád.”) és feledhetetlen párbeszéd hangzik el, Robin Williams drámai arcát ismerhetjük meg, a mellékszerepekben pedig az Affleck-fivérek (Ben és Casey), Stellan Skarsgard és Minnie Driver nyújtanak emlékezetes alakítást.

A film (melynek rendezője Gus Van Sent, zeneszerzője pedig Danny Elfman) két Oscar-díjat zsebelt be: Robin Williams a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, Matt Damon és Ben Affleck pedig a legjobb forgatókönyvért vihette haza az aranyszobrocskát.

(fotó: movietank.blog.hu)