Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 3. Ponyvaregény

2014. 09. 03. 11:10

Quentin Tarantino legismertebb filmje 1994-ben került a mozikba. Olyan színészek jelennek meg benne, mint John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Uma Thurman és Tim Roth. A Ponyvaregény korszak-meghatározó filmmé vált, rengeteg emlékezetes jelenetet és mondatot ültetve a köztudatba.

A film több kisebb fejezetből áll össze, melyek nem időrendben követik egymást. A történeteket egy-egy apró utalás, mondat kapcsolja össze, de alkalomadtán a különböző cselekményszálak szereplői összetalálkoznak.

A Ponyvaregény két legismertebb karaktere a két gengszter, Jules (Samuel L. Jackson) és Vincent (John Travolta), akik a film elején egy táskát szereznek vissza főnökük egyik ügyfelétől. Vincent később szórakozni viszi a főnök feleségét (Uma Thurman), a kellemesen induló este azonban balul sül el. A gengszterek mellett még Butch, a bokszoló (Bruce Willis) sorsát követhetjük végig, aki először hagyja magát megvesztegetni, aztán megcsinálja a saját üzletét. A filmet keretbe foglalja „Tökfej” (Tim Roth) és „Nyuszimuszi” (Amanda Plummer), két kisstílű bűnöző története.

A Ponyvaregény a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmát, az Oscar-gálán pedig a legjobb forgatókönyvért járó díjat nyerte el.

(fotó: playdome.hu, forrás: youtube.com)