Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 4. 12 dühös ember

2014. 09. 04. 11:12

Sidney Lumet 1957-ben készítette el első nagyjátékfilmjét, a 12 dühös embert, amelyben Henry Fonda játszotta a főszerepet.

A film majdnem teljes egészében egy helyszínen játszódik – nem véletlen, hogy számos színházi feldolgozás is készült a műből – és leszámítva azt a két esküdtet, akik az utolsó jelenetben bemutatkoznak egymásnak, nem tudjuk meg a szereplők nevét. Az esküdtek a vádlottra és a tanúkra sem a nevük alapján hivatkoznak.

A 12 esküdt egy gyilkossági ügy kapcsán kerül össze, a cselekmény kezdetekor tizenegyen meg vannak győződve a vádlott bűnösségéről, csak a nyolcadik esküdtben (Henry Fonda, aki produceri feladatokat is vállalt) merülnek fel kételyek. Ő sincs meggyőződve a vádlott ártatlanságáról, de úgy véli, hogy érdemel annyi esélyt, hogy öt percig beszélgessenek róla.

Az ügy lassan kibontakozik, ezzel együtt egyre tisztább képet kapunk az esküdtek jelleméről is. Akad köztük hirtelen haragú családapa, kimért bróker, szociális munkás, nyegle baseballrajongó, könnyen befolyásolható reklámszakember stb. Az ötperces átbeszélésből pedig sokkal szövevényesebb vita alakul ki.

(fotó: paklo.net)