Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 19. A Karib-tenger kalózai

2014. 09. 19. 11:04

A Johnny Depp által megformált, csetlő-botló, féleszű (vagy csak annak látszó), de emellett vagány és ravasz Jack Sparrow kapitány eddig négy mozifilmet tudhat magáénak. Deppen kívül még számos világsztár tűnik fel a Karib-tengeren. A sorozat óriási népszerűségnek örvend az egész világon.

A széria első részét (A Fekete Gyöngy átka) tizenegy évvel ezelőtt mutatták be. A filmben megismerkedünk Weatherby Swann kormányzóval (Jonathan Pryce) és lányával, Elizabeth-tel (Keira Knightley), akit éppen megkérne James Norrington parancsnok (Jack Davenport), a kovácsinassal, Will Turnerrel (Orlando Bloom), aki szintén szerelmes Elizabeth-be, valamint a híres-neves kalózzal, Jack Sparrow kapitánnyal (Johnny Depp).

Elizabeth-et elrabolja a rettegett Fekete Gyöngy, melynek kapitánya, Barbossa (Geoffrey Rush) „annyira gonosz, hogy a pokol is kivetette magából”, Will pedig Jack segítségével utánaered, hogy kiszabadítsa.

A második filmben (Holtak kincse – 2006) Jack-nek egy régi tartozását kell megadnia a Bolygó Hollandi kapitányának, Davy Jones-nak (Bill Nighy) és Will apja, „Bocskor” Bill (Stellan Skarsgard) is feltűnik a színen.

Az egy évvel később bemutatott harmadik részben Jack barátainak egyenesen a világ végéről kell visszahozniuk őt, ahová Davy Jones száműzte, és a kalózokat az idő is sürgeti, a Kelet-Indiai Társaság háborúra készül ellenük.

A 2011-es negyedik filmben (Ismeretlen vizeken) Jack a fiatalság forrását kutatja fel régi szerelmével, Angelicával (Penelope Cruz) és annak félelmetes hírű apjával, Feketeszakállal (Ian McShane).

(fotó: origo.hu)