Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 23. Brian élete

2014. 09. 23. 11:07

Az 1979-es film a Monty Python csoport egyik „nagy durranása” a Repülő Cirkusz és a Gyalog galopp mellett. Brian egy korban él Jézus Krisztussal, élete pedig kísértetiesen hasonlít a Megváltóéhoz, igaz nála kissé szokatlan formában jelennek meg a Bibliából jól ismert jelenetek.

Felesleges lenne részletesebben belemenni a film cselekményébe, hiszen aki ismeri, jól tudja, mire gondolunk, amikor azt mondjuk, Fikusz Kukisz, Júdea Népe Front vagy „Always Look on the Bright Side of Life”. Aki meg nem látta, nézze meg!

A Brian élete csaknem minden jelenete beférkőzött a köztudatba, ezeket még a kevésbé fanatikus rajongók is ismerik: Nagyorrú, Kövezés, Menjetek haza, rómaiak!, Vita az egyenjogúságról, később pedig a kereszthalálról, Mit adtak nekünk a rómaiak?, Kihallgatás Pilátusnál, Alkudozás.

A film óriási görbe tükröt tart vallásnak, politikának, egyáltalán az emberi butaságnak, nem csoda, ha számtalanszor támadták, elég csak a keresztre-feszítéses zárójelenetre gondolni, sok országban pedig csak több éves, akár évtizedes késéssel mutatták be.

Bár sokan úgy hiszik, hogy Brian (Graham Chapman) magát Jézust jeleníti meg, Jézus maga kétszer is látható, egyszer még csecsemőként a jászolban, egyszer pedig a hegyi beszédnél.

A filmet Terry Jones rendezte.

(fotó: cinemasights.com)