Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 24. Psycho

2014. 09. 24. 11:04

Alfred Hitchcock 1960-ban bemutatott filmje minden idők egyik legismertebb alkotása. A megtörtént esetet feldolgozó Psycho-ról a legtöbbeknek a zuhanyzós jelenet jut először eszébe, amelyet Bernard Herrmann jellegzetes visító hegedűjátéka tesz még félelmetesebbé.

Hitchcock számos különleges és vakmerő elemet sűrített a Psycho-ba. Ilyen az a tény is, hogy a főszereplőt, Marion Crane-t (Janet Leigh) már a film felénél meggyilkolják. Ennél a jelenetnél egyszer sem látszódnak a színésznő mellei vagy a húsba vágó kés.

A kezdeti szolid fogatatás után a Psycho sikere minden korábbi (szakmai szemmel talán jobban is sikerült) Hitchcock-filmet felülmúlt, mára ez a rendező leghíresebb alkotása. Janet Leigh mellett olyan színészek szerepelnek benne, mint Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam és persze Anthony Perkins, akinek ez a film jelentette az igazi hírnevet.

Az eredeti Psycho-t számos kisebb-nagyobb feldolgozás követte, a leghíresebb talán az 1998-ban készült remake, amelyben Norman Bates-t Vince Vaughn alakítja, és amely szinte teljes mértékben megegyezik az eredetivel – leszámítva azt, hogy színesben készült.

A 2012-ben bemutatott Hitchcock című film (Anthony Hopkins-szal és Helen Mirrennel a főszerepekben) a Psycho forgatásának körülményeit dolgozza fel.

(fotó: player.hu, forrás: youtube.com)