Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 33. Rekviem egy álomért

2014. 10. 03. 11:05

Darren Aronofsky megrázó filmjében négy karakter sorsát követjük végig az álmok eléréséért folytatott küzdelemben, amely az ígéretes kezdéstől egészen a totális leépülésig tart. Clint Mansell képsorokat kísérő, egyszerre nyomasztó és csodálatos zenéje legalább olyan ismert, mint maga a film.

Egy nyugdíjas nő, Sara (Ellen Burstyn) magányosan él férje halála után, mindennapjait fia, Harry (Jared Leto), a szomszédság és a televízió teszi ki. Kap egy telefonhívást arról, hogy szerepelni fog a kedvenc tv-műsorában, ezért befesteti a haját, és fogyókúrába kezd azért, hogy beleférjen régi piros ruhájába, amelyet Harry diplomaosztóján viselt. Miután a diétával kudarcot vall, az orvosától kapott amfetamintablettákhoz nyúl.

Harry barátnőjével, Marionnal (Jennifer Connelly) és haverjával, Tyrone-nal (Marlon Wayans) szintén nagy terveket szövöget: a lány saját ruhaboltot akar nyitni, az ehhez szükséges pénzt a fiúk drogkereskedelemből (mindannyian heroin-függők) akarják előteremteni.

Sarán egyre jobban eluralkodik a gyógyszerfüggőség, és a fiatalok ígéretesen induló vállalkozása is romba dől, ami felemészti Harry és Marion kapcsolatát. A lejtőn lefelé pedig nincs megállás…

(fotó: lordnasebyblog.blogspot.com)