Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 37. Gladiátor

2014. 10. 07. 11:03

Ridley Scott 2000-ben bemutatott filmjében Russell Crowe alakítja Maximus római hadvezért, Joaquin Phoenix pedig Commodus császárt. A Gladiátor összesen öt Oscar-díjat nyert.

A barbár germánok ellen megnyert háború után Maximus (Russell Crowe), a rómaiak hadvezére hazatérne a családjához. A haldokló császár, Marcus Aurelius (Richard Harris) azonban, mivel saját fiában, Commodus-ban (Joaquin Phoenix) nem bízik, őt akarja megtenni Róma helytartójává, amely így hosszú idő után újra köztársaság lenne.

Mielőtt Maximus igent mondhatna a kérésre, Commodus meggyilkolja a császárt, a hadvezért pedig elfogatja és elrendeli Maximus halálát is, aki azonban megszökik. Hazaérve holtan találja feleségét és kisfiát, ő maga pedig rabszolgasorba kerül egy afrikai provinciában, ahol gladiátorként kell küzdenie.

A Gladiátor mellékszereplői között olyan neveket találunk még, mint Connie Nielsen, Derek Jacobi és Oliver Reed, akinek ez volt az utolsó filmes alakítása. A 2001-es Oscar-gálán a Gladiátor elnyerte a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb vizuális effektusok, a legjobb jelmeztervezés és a legjobb hang díját is.

(fotó: mozicsillag.cc)