Jump to content

Hat játékfilm a Román Filmhéten az Urániában

2014. 10. 10. 13:24

Hat játékfilmmel, köztük nemzetközi fesztiválokon is sikert aratott alkotásokkal várja október 14. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínház közönségét a 9. Román Filmhét.

A program a Közelebb a Holdhoz című tragikomédia magyarországi bemutatójával veszi kezdetét október 14-én, kedden este. Az ötvenes évek végén játszódó produkcióban, amelyet Nae Caranfil rendezett, egy bankrablás miatt halálra ítélt párost kérnek fel arra, hogy magukat alakítsák egy nevelési célzattal készülő propagandafilmben.

A további vetítéseken a Dan Lungu magyarul is megjelent regénye nyomán Stere Gulea rendezésében készült Egy komcsi nyanya vagyok! című vígjátékot, Valentin Hotea szintén a román kommunista diktatúrát idéző Roxanne című drámáját, Radu Gabrea Egy szerelmi történet – Lindenfeld című drámáját és Iulia Rugina Love Building című párkapcsolati válságokkal foglalkozó vígjátékát tekintheti meg a közönség. A felsorolt kortárs munkák mellett Nicolae Opritescu 1978-ból származó Januári álmok című történelmi alkotását is műsorra tűzik a programban.

A díszvetítésre a belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges az Urániában vagy a filmszínház honlapján. A többi filmre belépőjegyet kell váltani. A produkciókat magyar felirattal láthatja a közönség.

A Budapesti Román Kulturális Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködésével szervezett filmhét részletes programja a www.urnia-nf.hu honlapon olvasható.

(fotó: kapcsoldbe.hu, forrás: MTI)