Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 42. Asterix és Obelix

2014. 10. 12. 11:29

Claude Zidi 1999-ben bemutatott filmje az Asterix-képregényeken alapul, a két főszereplő, az apró termetű, de talpraesett Asterix és behemót barátja, a lassú észjárású, de nagyszívű Obelix magával a római császárral, Julius Caesarral kerül összetűzésbe.

Asterixet Christian Clavier, Obelixet Gerard Depardieu alakítja, Caesart pedig az idén elhunyt Gottfried John. A császár minden gall faluval adót fizettet, kivéve egyet, ahol egy titokzatos varázsital védelmet biztosít a lakosoknak. A gallok és a rómaiak közötti ellentétet Furunculus (Roberto Benigni) élezi ki, aki saját ambícióit dédelgeti: ő maga akar római császár lenni.

A második részben (2002) a gallok Egyiptomban segédkeznek Kleopátrának (Monica Bellucci) és építészének, Skiccpausznak (Jamel Debbouze) megnyerni egy fogadást Caesar ellen.

A harmadik epizód (2008) színhelye pedig az ókori Görögország, ahol Asterixék az olimpiai játékokon vesznek részt (ebben a filmben Asterixet már Clovic Cornillac játssza, Caesar szerepében pedig Alain Delon bukkan fel). Fő ellenfelük ezúttal Brutus (Benoit Poelvoorde), a sportolók között pedig megjelenik Zinedine Zidane és Michael Schumacher is.

A két cimbora kalandjait bemutató negyedik filmben (2012) Angliába utaznak a főszereplők.

(fotó: mandiner.hu)