Jump to content

Jean-Paul Salomé 20 év után forgatott újra vígjátékot

2014. 12. 03. 12:11

Húsz év után újra komédiát forgatott Jean-Paul Salomé, akinek Körberajzolva című krimi-vígjátékát holnaptól játsszák a magyar mozikban. A francia rendező a film ötletét egy gyilkossági ügyek felgöngyölítésében részt vevő színészekkel készült interjúból vette.

Jean-Paul Salomé legutóbb 1994-ben rendezett vígjátékot Lányok fegyverben címmel. Azóta készített életrajzi és történelmi drámát, misztikus- és tévéfilmet, nevéhez fűződik a Kaméleon, az Arsene Lupin és a Belphégor – A Louvre fantomja című alkotás is.

Legújabb filmjének főhőse, a negyvenéves Jean végső elkeseredésében bizarr munkát vállal: rendőrségi helyszínelésen holttesteket alakít az Alpok 1100 méteren fekvő síparadicsomában, hogy segítse a nyomozók munkáját egy gyilkossági ügy megoldásában. A Körberajzolva ötletét a Libération című újság egyik interjúja adta.

Salomé hangsúlyozta: a szezonon kívüli, alvó alpesi falu, Megéve, azért bizonyult ideális forgatási helyszínnek, mert a havas táj a Twin Peakshez vagy a Fargóhoz hasonlóan vizuálisan is megadja azt a furcsa hangulatot, amely segíti a humor és a krimi-szál kibontakozását.

A rendező a főszereplőt alakító belga Francois Damiens-t vicces, érdekes mozgáskultúrájú színészként írta le, aki olyan „mint egy elefánt a porcelánboltban”. Ez egy ilyen szerepben, amikor halottat kell játszani egy bűntény rekonstrukciójához, kifejezetten érdekes volt. Salomé a többi színészt, köztük a női főszereplőt, Géraldine Nakache-t is a belga színészhez válogatta.

Hangsúlyozta, sokszor inkább nézőként gondolkodik, mint rendezőként, a végeredmény érdekli és nem az, hogy kivel készítene szívesen filmet. Ma már lazábban veszi a forgatásokat, és sokkal több spontaneitást enged meg a színészeknek, mint korábban, de adott esetben könnyebben is szól rájuk, ha kell.

Jean-Paul Salomé 2013 óta az UniFrance elnöke. A szervezet a forgalmazás mellett nemzetközi színtéren népszerűsíti a francia filmeket, fesztiválszerepléseket, premiereket és bemutatókat szervez, valamint minden év januárjában francia filmvásárt rendez Párizsban.

„Ez olyan intézmény, ahol a rendezők, a művészek, a producerek és a forgalmazók együtt gondolkodnak azon, hogy a jövőben miként lehet megoldani a francia filmek nemzetközi népszerűsítését.” – foglalta össze az UniFrance működését Salomé.

(fotó: zimbio.com, forrás: MTI)