Jump to content

Lámpagyújtogatók – Film a lét nagy kérdéseiről

2014. 12. 03. 19:41

Lámpagyújtogatók címmel készül Százados Miklós új filmje, amely 42 ismert előadó- és képzőművész, tudós, sportoló és üzletember a földi lét nagy kérdéseire adott válaszát gyúrja össze egy nagy, idegeneknek szánt intergalaktikus üzenetté.

A film kerettörténete szerint magyar amatőr rádiósok olyan nagy erősségű rádiójeleket fogtak az Androméda-ködből, amelyek bizonyítják, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben. A Lámpagyújtogatók stábja egy olyan filmet forgat, amelyet – a történet szerint – az emberiség első csillagközi üzeneteként, hordozórakétán fognak eljuttatni az idegen civilizáció számára.

A film 42 neves magyar előadó- és képzőművész, tudós, sportoló és üzletember a földi lét mindenkit foglalkoztató kérdéseire adott válaszait állítja össze egyetlen egységes üzenetté – nyilatkozta Százados Miklós, a film rendezője. A 42-es szám egyébként Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvére utal, amelyben egy számítógép minden kérdés végső válaszaként ezt a számot adja meg.

Kik vagyunk? Mi mozgat minket? Mi a tehetség, honnan jön a motiváció az alkotómunkára? Mit keresünk a világban? – ezeket és sok más kérdést tettek fel az interjúalanyoknak a film készítése során. A rendező elmondása szerint a foglalkozásukat, életkorukat, nemüket és társadalmi közegüket tekintve rendkívül különböző interjúalanyok meglepően egybehangzó válaszokat adtak bizonyos kérdésekre, így nem jelentett gondot az egységes üzenet megformálása.

Százados Miklós a film műfaját kultúr sci-fiként határozta meg, amely szerinte egy új kategória és a legjobban fogalmazza meg a film a kultúrát, a tudományt és fantasztikumot ötvöző természetét.

A 42 interjúalany között van Ábrahám Péter, Almár Iván, Erdei Zsolt, Kamarás Iván, Lukács László, Lovasi András, Rátgéber László, Török Gábor, Kovácsovics Fruzsina, Lackfi János, Péterfy Bori, Kiss Tibor és sokan mások. A munka jelenleg a vágási fázis végén tart, a kész alkotás az utómunkákat követően valamikor a következő év elején fog megjelenni.

Százados Miklós végzettségét tekintve orvos, hobbiszinten kezdett el foglalkozni filmek, reklámfilmek és klipek készítésével. 2010-ben A Tüke fenomén című áldokumentumfilmje megnyerte az Országos Függetlenfilm Fesztivál első díját.

(fotó: univpecs.pte.hu, forrás: MTI)