Jump to content

Downey Jr. a USS Indianapolis elsüllyedéséről forgat

2015. 01. 30. 14:07

A USS Indianapolis hadihajó elsüllyedésének legendás történetét dolgozza fel Robert Downey Jr. produkciós cége új filmjében, amelyet Spielberg Cápájának egy híres monológja inspirált.

Az amerikai haditengerészet hajója hetven évvel ezelőtti titkos küldetése során kapott torpedótalálatot, a legénység sok száz tagja öt napig lebegett a cápáktól hemzsegő vízben a japán partok közelében. – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Az Indianapolis történetét Steven Spielberg 1975-ös Cápa című filmjének egy híres monológjából ismerhette meg egy fiatalabb generáció. A horrorfilmben Robert Shaw alakította Quintet, az egykori katasztrófa egyik túlélőjét, aki beszámol az általa átélt borzalmakról.

Robert Downey Jr. és felesége, Susan Downey közös produkciós cégükkel A segítség című polgárjogi dráma rendezőjét, Tate Taylort bízták meg a rendezői feladatokkal. Az 1996-ban játszódó történet a Cápa egy fiatal rajongójáról szól, aki segített tisztára mosni Charles McVaynek, a USS Indianapolis kapitányának nevét.

A hajón tartózkodó 1196 fős legénységből mintegy háromszázan vesztették életüket a torpedótámadás miatt, a többiek pedig a vízbe estek és a felszínen lebegve próbáltak életben maradni mentőcsónakok nélkül, amíg egy arra haladó amerikai repülőgépről észre nem vették őket. A teljes legénységből végül 879-an haltak meg.

McVay az egyetlen kapitány volt az amerikai haditengerészet történetében, akit hadbíróság elé állítottak azért, mert egy háborús támadás következtében elsüllyedt a hajója. Megállapították a felelősségét abban, hogy nem manőverezett úgy a hajójával, hogy elkerülje az ellenséges tengeralattjárókat. McVay 1968-ban öngyilkos lett, 2000-ben posztumusz felmentették a vád alól.

A Vasember-sorozat sztárja és felesége néhány éve alapították a Team Downey produkciós céget. Első nagyjátékfilmjük A bíró című dráma volt Robert Duvall-lal a címszerepben. A színészt játékáért Golden Globe-díjra és Oscar-díjra is jelölték idén.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: thehollywoodnews.com, forrás: MTI)