Jump to content

Jól szerepelt Russell Crowe filmje hazai pályán

2015. 01. 30. 16:39

Russell Crowe rendezői bemutatkozása, a The Water Diviner című első világháborús film és a The Babadook című horror megosztva nyerte el a legjobb film díját csütörtökön az Ausztrál Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (AACTA) díjkiosztó gáláján Sydneyben.

A kis költségvetésű horror rendezője, Jennifer Kent nem csak a legjobb film díjának örülhetett: munkájáért megkapta a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv elismerését is.

Az Akadémia igazgatója, Damian Trewella szerint szokatlan, de nem példátlan, hogy a filmakadémia két filmnek is odaítélte a legfontosabb trófeát. Emlékeztetett, hogy az Ausztrál Filmintézet is hozott már hasonló döntést, tavaly pedig az Amerikai Producerek Céhének (PGA) szavazatai oszlottak meg egyenlő arányban a Gravitáció és a 12 év rabszolgaság között.

A legjobb színész díját a korábban Cannes-ban is elismert David Gulpilil vehette át a Charlie's Country című filmjéért. A színésznők közül Sarah Snook, a Predestination főszereplője kapta az elismerést. Az életműdíjat Andrew Knight forgatókönyvíró-producernek ítélték oda, aki többek között a The Water Diviner társszerzője is volt.

Az első világháborús film, amely Russell Crowe rendezésében és főszereplésével december végén debütált, kasszasiker lett Ausztráliában. Főhőse egy ausztrál farmer, aki négy évvel az első világháború egyik legvéresebb csatája, Gallipoli után Törökországba utazik, hogy felkutassa a harcokban eltűnt három fiát. A produkció egyik török színésze, Yilmaz Erdogan a legjobb férfi mellékszereplő díjával térhetett haza a csütörtöki díjkiosztóról.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: cbc.ca, forrás: MTI)