Jump to content

Vacsorával egybekötött filmvetítések Prágában

2015. 02. 03. 18:29

Exkluzív vacsorával egybekötött filmvetítéseken is részt vehetnek idén az érdeklődők a Febiofest nemzetközi filmfesztiválon, amelyet március 19. és 27. között rendeznek Prágában.

A Febiofest a vacsorával egybekötött filmvetítéseket a Berlini Nemzetközi Filmfesztivállal együttműködve szervezte meg – közölte Fero Fenic fesztiváligazgató hétfői prágai sajtótájékoztatóján.

A márciusi fesztivál programján szereplő mintegy másfélszáz filmet, köztük a tavalyi nagy nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait, 14 szekcióban fogják vetíteni. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

A filmfesztivál egyik legfőbb vendége Kim Novak, az amerikai filmművészet legendás alakja lesz. Fenic bejelentette, hogy az amerikai színésznő a fesztivál ideje alatt a prágai Strahovi kolostorban saját maga festette képeit is kiállítja.

A fesztivál további nagyhírű vendége John Madden, az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare amerikai rendezője, valamint Jeroen Krabbé holland filmszínész lesz.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: kultura.idnes.cz, forrás: MTI)