Jump to content

Magyar film kapta a fődíjat Karlovy Varyban

2016. 07. 11. 11:27

Ismét a magyarokat ünneplik Karlovy Varyban. Három évvel A nagy füzet Kristály Glóbusza után idén is magyar film, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása nyerte el Közép-Európa egyetlen A listás filmfesztiváljának legrangosabb elismerését, illetve Hajdu megkapta a legjobb színész díját is.

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje nyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, illetve Hajdu kapta a legjobb színésznek járó díjat is a szombat esti ünnepélyes záróceremónián. Három éven belül ez már a második alkalom, hogy magyar film hozza el a legrangosabb elismerést Karlovy Varyból: 2013-ban Szász János kezébe adták az aranyszobrot A nagy füzet című második világháborús drámájáért.

Hajdu Szabolcsnak nem ez az első elismerése, amit színészként kapott, 1994-ben a Gijón filmfesztiválon a Jó éjt királyfi-ban nyújtott alakításáért is díjazták.

Az Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolcs azonos című színdarabján alapul, a film állami támogatás nélkül, egy átlagos nagyjátékfilm költségvetésének a töredékéből (kábé 3 millió forintból) készült. A forgatás Hajduék saját budapesti lakásában zajlott, a főbb szerepeket a rendező, a felesége, Török-Illyés Orsolya, a gyermekeik, Lujza és Zsiga játsszák, illetve Szabó Domokos és Tankó Erika. Az operatőri feladatokat Hajdu tanítványai látták el a Metropolitan Egyetemről, összesen 13 különböző diák kezelte a kamerát.

A Kristály Glóbusszal 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár, ami jelenlegi árfolyamon 7,1 millió forintnak felel meg:
tehát Hajdu Szabolcsékat több mint kétszer akkora összeggel jutalmazták meg, mint amennyiből a teljes filmjüket kihozták.

A magyar film szombat esti sikerét némileg előre jelezte az, hogy a fesztivál hivatalos újságja által felkért kritikusok (köztük Bársony Éva a Népszavától) is az Ernelláék Farkaséknál-t (cseh címén: Rodinné štěstí) kiáltották ki az idei versenyprogram legjobb filmjének.

Az elmúlt öt évben elképesztő sikereket értek el a magyar filmek a nemzetközi filmfesztiválokon. Hogy csak a legjelentősebb elismeréseket említsük: 2011-ben Tarr Béla A torinói ló című mesterműve kapta meg az Ezüst Medvét a Berlinalén, egy évvel később Fliegauf Bencének ítélték meg ugyanezt a díjat a Csak a szél-ért, 2013-ban jött A nagy füzet Kristály Glóbusza, egy évre rá Mundruczó Kornél hozta el a cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját a Fehér Isten-nel, tavaly pedig a Saul fia a zsűri nagydíját nyerte el Cannes-ban, és nem mellékesen később a Golden Globe-ot és az Oscart is.


Fotó: Hajdu Zsiga, Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs a Kristály Glóbusszal és a színészi díjjal a Karlovy Vary-i záróceremónia után