Jump to content

Hatvan éve halt meg a magyar Drakula

2016. 08. 16. 09:04

Miközben a hazai közönség alig ismerte, külföldön a horror mestereként emlegették, a női rajongók pedig százával írtak neki leveleket, sokszor abban a hitben, hogy a magyar származású színész valóban vámpír. Lugosi Béla az első olyan hollywoodi filmsztár volt, aki nyíltan vállalta drogproblémáit, függősége pedig nagyban hozzájárult karrierje mélyrepüléséhez. Végül Drakula-jelmezében temették el.

Lugosi Béla élete számos titkot rejt: anyakönyvi kivonata szerint Blaskó Béla Ferenc Dezső néven, egy pék fiaként született a mára már Romániához tartozó Lugoson 1882 októberében, a dokumentumban azonban később áthúzták apja foglalkozását, és helyére azt írták, hogy az idősebb Blaskó bankigazgató volt. Lugosi évtizedekkel később Amerikában már azt mesélte, hogy nemesi családban született, és hogy Drakulához hasonlóan ő is egy igazi gróf.

Még kamasz volt, amikor apja meghalt, ezért abba kellett hagynia az iskolát, hogy munkába állhasson, és pénzt keressen, bár egy olyan magyarázat is él, hogy nehezen jött ki a szigorú férfival, ezért egy veszekedés után egyszerűen megszökött otthonról. Mivel nem volt különösebben jó tanuló, bátran hagyta ott az iskolapadot is, bár befutása után egyszer azt állította, hogy Oxfordban végzett. Valójában alakalmi munkákból élt, például egy Szabadka melletti szénbányában dolgozott, ám a nehéz fizikai munka elől onnan is megszökött, és egy vándorszínházhoz szegődött.

(Forrás: mafab.hu)