Jump to content

Meghalt John Hurt

2017. 01. 29. 08:56

Hetvenhét éves korában meghalt John Hurt Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész. Rengeteg nagyszerű film juthat róla az eszünkbe, az ő mellkasából tört ki a szörny A nyolcadik utas: a Halálban, eljátszotta Az elefántember és az 1984 főszerepét, a Suszter, szabó, baka, kém-ben ő jött rá először, hogy áruló van a brit hírszerzés legelsőbb köreiben. Hamarosan a mozikban is elbúcsúzhatunk tőle, papként lesz látható a hipnotikus erejű, Kennedy özvegyéről szóló Jackie-ben.

Hetvenhét éves korában meghalt John Hurt Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész. Hurt évek óta hasnyálmirigyrákban szenvedett, londoni otthonában halt meg pénteken - közölte szombatra virradóra az ügynöke.

John Hurt öt évtizedet felölelő színészi pályafutása során rengeteg, több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is láthatták a nézők. Neki egy mellékszerep is elég volt ahhoz, hogy felejthetetlen alakítást nyújton, a leghíresebb példa erre a borzasztó halála A nyolcadik utas: a Halál, az ő mellkasában kelt ki az idegen lény. Később az Űrgolyhók című sci-fi paródiában is feltűnt.

Brit tévésorozatokkal és filmekkel indult a pályája, első nagy nemzetközi sikere az 1978-as Éjféli expressz volt, amelyben török börtönben raboskodó angol drogfüggőt alakított. Mellékszereplői alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott. Két évre rá ismét megkapta a BAFTA-díjat Az elefántember címszerepéért, David Lynch filmjében ő játszotta el az eltorzult külsejű főszereplőt, akit cirkuszi látványosságnak tartanak, míg egy orvos magához nem veszi. Mindkét alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Az elefántember mellett további fontos főszerepeket is eljátszott, bérgyilkos volt Stephen Frears nagyszerű road movie-jában, az 1984-ban bemutatott Az áruló-ban, ugyanebben az évben őt tiporta el a zsarnoki állam George Orwell 1984 című disztopiájának a filmváltozatában. Kevésbé ismert filmje, de ragyogó alakítást nyújtott az 1997-es Szerelem és halál Long Islanden című filmben, egy rossz moziterembe betévedt brit értelmiségit játszott el, aki a film hatására annyira beleszeret egy amerikai filmszínészbe, hogy meglátogatja őt. 

Az utóbbi időben többek között a Harry Potter-sorozatban alakította a varázspálca-készítő Ollivandert,  a részben Magyarországon forgatott Suszter, szabó, baka, kém című filmben, ő jött rá először, hogy áruló van a brit hírszerzés legmagasabb köreiben. Szintén szerepelt a teljes egészében nálunk készült Herkules című kalandfilmben,  láthatta a közönség az 1984-ből sokat merítő V mint vérbosszú-ban és számos nagynevű rendezőve dolgozott együtt az évek folyamán, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmben például Steven Spielberg instruálta őt.

Rendezte Michael  Cimino A mennyország kapu-jában, Lars von Trier a Melankóliá-ban, Robert Zemeckis a Kapcsolat-ban, Guillermo del Toro a Hellboy-ban és folytatásában,Jim Jarmusch a Halhatatlan szeretők-ben, Az irányítás határai-ban és a Halott ember-ben, hamarosan pedig Natalie Portman oldalán láthatjuk a Jackie című életrajzi filmben.

A Jackie-n túl további bemutatásra váró filmjei is vannak: a That Good Night-ban halálos beteg forgatókönyvíróként próbál meg ismét közel kerülni a fiához, az év végén debütáló, a második világháború elején játszódó The Darkest Hour-t Gary Oldmannel forgatta együtt. Oldman Winston Churchillt, Hurt az őt megelőző miniszterelnököt, Neville Chamberlaint formálja meg.

2012-ben a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért megkapta a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) életműdíját, 2015-ben lovaggá ütötte az angol királynő.

A színészt rengeteg híresség méltatta Twitteren az elmúlt órákban, J.K. Rowling végtelenül tehetségesnek, Sharon Stone legendás színésznek és jó embernek nevezte, Jamie Lee Curtis szerint Hurt Éjféli expressz-ben nyújtott alakításánál már nem lesz jobb.

"John Hurt az egyik legerőteljesebb, legodaadóbb színész volt, akit ismertem. Erőlködés nélkül volt képes valódi alakításokra. Figyelemre méltó ember volt. Hiányozni fogsz" - írta Amerika Kapitány megformálója, Chris Evans, aki a Snowpiercer-ben dolgozott együtt Hurttel. 

(Forrás: kulturmozaik.hu)