Jump to content

Pulyka torta - Sültemény a húsimádóknak

2015. 08. 23. 10:15

Amikor sütni vagy főzni készülünk, van három nagy kérdés, amit nem sunnyoghatunk el a legelején. Mennyi idővel és felfordulással járjon az étel előkészítése? Mennyi ideig kell sütni vagy főzni az étket ténylegesen? És közben vagy utána mennyit kell mosogatni?

Aztán persze lehetnek még más szempontok is a körülményektől függően, hogy hány főre készülünk alkotni, mennyi időnk van rá, mennyire akarunk ott állni a lábasok és fazekak mellett állni a konyhában… a végtelenségig lehetne folytatni. De az első három kérdés nagyban predestinálja a „születendő művet”.
A pulykatorta előkészítése például egészen sok lábast igényel ahhoz képest, amilyen gyorsan és egyszerűen elkészíthető aztán. Kezdjük azonban a legelején, a hozzávalókkal.
Hozzávalók:
pulykamell, baconszalonna, sonka vagy bármilyen más felvágott
sajt, lehetőleg valami füstölt típusú
tojás
liszt
só, ízlés szerint egyéb fűszerek

A mértékegységek nem véletlenül maradtak le, ugyanis attól függően változnak, hogy hány személyre készítjük. Az előkészítés során a kiválasztott tepsit vagy tálat kibéleljük baconszalonnával, majd lerakjuk a kiklopfolt, lisztben megforgatott pulykaszeletek első rétegét. Néhány tojást felverünk villával, hozzáadjuk a sót és az esetleges egyéb fűszereket, illetve a lereszelt sajtot. Ezzel a tulajdonképpeni sajtos rántotta alappal jól megkenjük a pulykaszeleteket, majd egy réteg sonka vagy felvágott következik. Aztán megismételjük a sort a lisztben megforgatott hústól. Ezt egészen addig folytatjuk, amíg el nem fogy a hozzávaló, vagy el nem érjük a kiválasztott tepsi vagy tál peremét. Ekkor lerakunk még egy réteg bacont a tetejére, és kész is vagyunk az előkészületekkel.
Ha nem azonnal akarjuk kisütni, eláll a hűtőben is pár órát, egyébként pedig alufóliával lefedve mehet a sütőbe. Közepes hőfokon legalább egy órán át sütjük, majd kivesszük hűlni kicsit. Ha nagyon felvágósak akarunk lenni, az edényből egy tálra kivéve megfordítjuk, hogy igazán tortaszerű legyen, de ez már igazán ránk van bízva.
Köretnek leginkább a pürének vagy krokettnek elkészített burgonya illik hozzá, friss salátával, savanyúsággal vagy befőttel tálalva igen sok elismerést gyűjthetünk be vele. Jó étvágyat kívánunk!

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: kulturmozaik.hu)