Jump to content

Műhely Café

2015. 10. 09. 15:33

Délutánig el kell olvasnom egy fél könyvet, be kell fejeznem két házit, és ezt a cikket is meg kéne írnom. És ma még nem is ebédeltem.

Ha éltél már át hasonlót, valószínűleg te is elvetemülten keresed a helyeket, ahol egyszerre lehet tanulni, enni és beszélgetni – jelentem, megtaláltam. Műhely Egyetem Cafénak hívják, és az ELTE Bölcsészkarán található. Nem kell megijedni, nem csak az idejáró egyetemisták és tanárok használhatják, sőt! Sokan más egyetemekről és munkahelyekről is átjárnak ide, ami nem is csoda, hiszen a hely nem egy szimpla egyetemi kávézó – a Múzeum körút gasztroválasztékában is megállja a helyét.

Aki ebédelni szeretne, mindennap új levest és tésztát próbálhat ki: egy átlagos nap felhozatala lehet a túrós-naphalas vagy a csirkés-kesudiós tészta és a kókusztejes zöldségleves. Apropó, kókusztej. Szinte bármilyen diétával érkezel a Műhelybe, megoldható, hogy finomságokat kapj: rendszeresen vannak gluténmentes sütik és vegetáriánus verzió az ebédek között, a kávét, forrócsokit pedig bármikor kérheted többfajta alternatív tejjel. A kávé külön említést érdemel, mivel sokak számára sarkalatos pont. Nem vagyok kávékritikus, de rengeteg helyet teszteltem már, és mindenkit meg tudok nyugtatni: ilyen finomat még nem ittam.

Már csak egy dolog van hátra, ami eldönti, hogy egy kávézó szerethető vagy feledhető: a hangulat. A pultos fiúk és lányok elragadóak, és a látogató kis szerencsével összefuthat az orosz lánnyal is, aki itt próbálja meg elsajátítani a magyar nyelv csínját-bíját - azt például már tudja, hogy ha többen jönnek, az sziasztok és nem szia. A Műhellyel szemben lévő könyvtárosok nagy örömére egész nap szól a zene, az elektroszvingtől a francia sanzonokig sok minden, az asztalokon miniatűr vázákban apró szárított virágok állnak, az asztalok pedig hol egy satupad, hol pedig egy deszkaszínpad formáját öltik. Bejövök, és megnyugszom.

gL

(Fotó: btk.elte.hu)