Jump to content

Meghalt Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! írója

2016. 02. 19. 09:29

Az amerikai írónő 89 éves volt.

89 éves korában elhunyt Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! írója – írja a BBC. A hírt az írónő szülővárosa, az alabamai Monroeville erősítette meg.

Az 1926. április 28-án született Harper Lee Pulitzer-díjas könyve, a Ne bántsátok a feketerigót!1960-ban jelent meg, világszerte több mint 30 millió példányt adtak el. A könyv a harmincas években játszódik a gazdasági válság idején egy képzeletbeli alabamai kisvárosban, ahol egy kétgyermekes fehér ügyvéd, Atticus Finch elvállalja egy nemi erőszakkal vádolt fekete férfi jogi védelmét. A regény az ügyvéd hatéves kislányának szemszögéből meséli el a történteket. 1962-ben film is készült belőle Gregory Peck főszereplésével.

Az írónőnek tavaly nyáron jelent meg 55 év után második regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása, amely Amerikában "Go Set a Watchman" címmel jelent meg, ez egy bibliai idézet, melynek legújabb kori magyar fordítása Menj, állíts őrszemet! A könyv magyarul még nem jelent meg, de Amerikában hárommillió példányt ért meg az első kiadás is.

A mű kéziratát Harper Lee nővérének halálát követően két éve, annak széfjében találták meg, a történetben pedig feltűntek a korábbi regényből ismert szereplők, Atticus és Scout, de már jóval idősebben. A kéziratot figyelmesen áttanulmányozva derült ki, hogy a Ne bántsátok a feketerigót! folytatásáról van szó, amelyet a szerző viszont előbb írt meg, mint első sikerkönyvét és feltehetőleg annak első vázlataként készült. A regény az ötvenes években játszódik és szintén az Egyesült Államok déli államaiban meglévő rasszizmus volt a fő témája.

Harper Lee gyerekkora óta közeli barátságot ápolt a szintén író Truman Capoteval, de vele ellentétben egész életében visszavonultan élt, szinte minden interjúfelkérést visszautasított és a két regényét, valamint néhány rövidebb esszét leszámítva alig publikált.