Jump to content

Tíz művet jutalmaztak a Digitális Könyvnyomtatási Pályázaton

2016. 06. 19. 07:44

Tíz irodalmi művet jutalmazott a zsűri a Digitális Könyvnyomtatási Pályázaton, melyet már nyolcadik alkalommal hirdettek meg. A díjakat június 12-én adták át a 87. Ünnepi Könyvhéten. A zsűri által díjazásra méltónak talált tíz alkotás többsége regény, de verseskötetek, esszékötet, egy drámaantológia és egy mesekönyv is akad a hamarosan a könyvesboltokba kerülő művek között.

A szervezők közleménye szerint a 8. Digitális Könyvnyomtatási Pályázat nyertesei között van Nánási Bori Anonima emlékei című kötete mellett Baán Tibor Dorádó, Horváth Júlia BorbálaMunkakönyv, Magyary Ágnes Rövidzárlat az Alvilágban és Szász András Félbemaradt mondatcímű regénye. A tíz díjazott alkotás között van továbbá Gálla Edit Egy másik életben és Orisek Márta Pünkösd felé, pünkösd után című verseskötete, Persovits József Írások a könyvnyomtatás világából címet viselő esszégyűjteménye, Toldi Zsuzsanna meséje, a Miklóska mesekönyve, valamint az utóbbi évek legemlékezetesebb kortárs magyar drámáiból ízelítőt adó Párhuzamos világok – Ellenfény antológia.

„Mindig öröm eddig ismeretlen szerzők magas színvonalú alkotásait olvasni, az idei pályázat is tartogatott kellemes meglepetéseket. A zsűri munkáját Győrffy Ákos költő koordinálta, bízunk abban, hogy nemcsak a megjelenő tíz könyv szerzője, hanem a többi pályázó sem veszíti el lelkesedését” – idézi Szentmártoni Jánost, a kezdeményezést támogató Magyar Írószövetség elnökét a közlemény.

Szalai István, a pályázatot támogató Canon kereskedelmi célú nyomtatás üzletág-igazgatója kiemelte: a cég a digitális könyvnyomtatás népszerűsítésével arra törekszik, hogy lehetőséget adjon még nem ismert íróknak, illetve rétegműfajokban alkotó szerzőknek a megjelenésre, illetve felhívja a kiadók figyelmét a gazdaságosabb és környezetkímélőbb alacsony példányszámú könyvgyártás előnyeire.

Az elkészült könyveket szeptemberben mutatják be, ekkor a legszebb könyv díjat is átadják majd. Minden mű 250-250 példányban jelenik meg, ezt követően, a sikerüktől függően a kiadók dönthetnek az utánnyomás mennyiségéről.