Jump to content

Könyvajánló: kamaszok ajánlatai kamaszoknak - Lili ajánlása

2016. 06. 28. 11:31

Amikor elkezdtem a kamaszoknak szóló nyári könyvajánlón dolgozni, az jutott eszembe, hogy elmegyek az ifjúsági könyvtárba, és egyszerűen megkérdezek egy szakembert. Aztán megláttam a fa alatt ücsörgő, a családi buli közepén is könyvet bújó unokahúgomat, és úgy döntöttem, hogy inkább őt, és néhány barátját fogom megkérni, hogy ajánljanak olvasnivalót a kortársaiknak.

Csupa kipróbált darabot, amit ők maguk is szívesen olvastak. Lili (11), Kíra (12), Bogi (14), Theodor (15) és Norbi (16) könyvajánlója következik, vagyis fiúknak és lányoknak is adunk tippeket, sőt, még azoknak is, akik nem is szeretnek olvasni.

Lili (11) ajánlója:

Lili éppen az Időfutár sorozatot olvassa, jelenleg a negyedik kötetnél tart a hatból. A rádiójátékból lett sikersorozatban minden van, ami egy igazán jó kalandregényhez kell. Szerethető, de nem hibátlan főhősök, időutazás, jók és gonoszok, múlt, jövő, Géza bá, akinél jobb osztályfőnöke senkinek sem lehet, és Búné, akinél rosszabb igazgatóhelyettest keveset hordott még a hátán a föld. Hanna a múltban köt ki, a megmentésére induló kamaszcsapat viszont sajnos az apokalipszis utáni jövőben. Hogyan oldja meg a helyzetet a Bulcsú által föltalált, Szabika nyálával működő féreglyuktelefon? A tudás a rossz, vagy amire használják? Megelőzhető-e a világvége? Hazaér-e Hanna karácsonyra? Fiúknak, lányoknak egyaránt szuperizgi!

A Zöld cirkusz izgalmas és fordulatos, egy nyomozás történetéről szól, amelyben sokáig nem lehet tudni, ki a tettes, mindenki gyanús, a feszültség pedig egyre csak nő. A főszerepben egy vándorcirkuszos testvérpár, és ha nem járnak sikerrel, a tolvaj ellopja a kabalavirágot, és képes lesz tönkretenni a családot és a produkciót. Uniszex olvasmány. Jó, gyerekeknek való krimik vannak még, akinek a zöld cirkusz tetszik, Tim mesterdetektívet és a Lasse-Maja nyomozóirodát is szeretni fogja.

Szintén nagy kedvenc a Tündérboszorkány sorozat, ez három részből áll. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy a Békés utcai általános iskola éppen olyan, mint a többi, aztán lassan kiderül, hogy itt akadnak beszélő szobrok, a könyvtáros egy boszorkány, de persze lehet, hogy nem is gonosz, csak annak tűnik. Az viszont biztos, hogy Nagy Analfa és beépített konyhás nénijei, a Muci nénik mindent megtesznek, hogy leneveljék az iskola gyerekeit az olvasásról. Ha pedig sikerrel járnak, az  azt jelenti, hogy egy könyves tündérnek örökre nyugdíjba kell mennie, méghozzá olyan helyre, ahol nincsenek is könyvek. Pezsgő élet az osztályban, rémes torna- és remek matektanárok, egy kis varázslat, sok barátság és titok, a három kötet inkább talán lányoknak való, nem a sztori, hanem a címe alapján, 10 éves kor fölött fiú ilyen címmel nehezen vesz kezébe könyvet.

Lili szintén csatlakozott a Harry Potter ajánlói közé (az első négyet olvasta az ötödiket elkezdte, de úgy döntött, még vár vele).

Könnyű olvasmánynak, vagy kisebbeknek pedig a Torzonborz meséket említette.