Jump to content

Nyaralni se lehet jót könyv nélkül!

2016. 07. 15. 13:24

Még mielőtt degeszre tömné a bőröndjét, nézze, milyen olvasnivalókat szedtünk össze, amik közül érdemes lesz párat beszuszakolni a táskába. Ezek a könyvek garantáltan elővehetők lesznek strandolás közben, de akkor is jól jönnek majd, ha egy esős délutánon bekucorodna velük a sarokba. Könnyed történetek, életvezetési tanácsok, sötét thrillerek és mesterien megkreált sci-fik közül válogathat.

Anna Qindlen: Morzsás csendélet  (Libri)

Kezdjük a sort egy egyszerű, de kedves történettel, ami valljuk, be mindenkinek jólesik időközönként. Anna Quindlen új regénye a hétköznapok váratlan meglepetéseiről szól és arról a kicsit elkoptatott, de közben meg mégis nagyon igaz mondatról, hogy újrakezdeni sosem késő. 

Így van ezzel a hatvanéves Rebecca is, aki egy kicsit úgy érzi, nem sok újat rejteget már számára az élet, fotósként is megrekedve érzi magát: nem hozza már semmi sem lázba. A burn out az eladásain is látszik, egyre kevesebben vásárolnak nála, mindeközben pedig számos egyéb hétköznapi problémával kell szembenéznie: egy elvált férjjel, egy idősek otthonában élő demens anyával és egy felnőtt, de mindig anyagi gondokkal küzdő fiúval. Hogy legalább anyagi gondjait megoldja, úgy dönt, hogy a New York-i lakását bérbe adja, ő maga pedig vidékre költözik.

Nem gondolja, hogy pont egy poros kisváros visz az életébe új lendületet és történeteket. Mind szakmailag, mind magánéletileg érdekes hatások érik, és lényegében rajta áll, hogy kezd- e ezekkel valamit, vagy ragaszkodik egy lezárult korszak emlékeihez és szokásaihoz.

 
Joyo Moyes: Miután elvesztettelek (Cartaphilus)

 Jojo Moyes egy örökérvényű kérdést boncolgat: hogyan tehetjük túl magunkat, ha elveszítjük azt az embert, akit életünk szerelmének gondolunk? A keserédes történet nem véletlenül lett világszerte közkedvelt, hiszen napjainkban a halálra nem úgy tekintünk, mint az élet velejárójára, ami bármikor bekövetkezhet, hanem úgy, mint egy legyőzendő ellenségre. Félünk tőle, de közben többet szeretnénk tudni róla, meg akarjuk érteni és meg akarjuk mindenáron előzni. Amikor pedig elveszítünk valakit, egyszerűen nem tudjuk, hogyan kell gyászolni.  

Így jár Lou is, aki próbálja újraépíteni önmagát és az életét, miután egy balesetben elveszíti a szerelmét, Willt, de egy ponton nem tud továbbjutni, egyszerűen megakad a gyászfolyamatban. Végül egy terápiás csoportba kerül, ahol a hasonló problémákkal küzdő sorstársak és az új ismeretségek elkezdik kimozdítani rezignált állapotából. A könyv ezen a nehéz, de szükséges folyamaton kíséri végig a főszereplőt, amelynek a végén mindig ott van egy új élet kezdetének reménye.

 
 
Blake Crouch: A sötét anyag (Agave)

Blake Crouch új regényét nagy várakozás előzi meg, a Wall Street Journal például az év öt legjobban várt könyve közé sorolja. A jó hír, hogy nálunk is a nemzetközi megjelenéssel egy időben, július 26-án jelenik meg. Crouch a Wayward Pines-trilógia után ezúttal kvantummechanikával és alternatív világokkal feszegeti a tudományos sci-fi határait.
Új könyvében a főszereplőt, Jason Dessen elrabolják, és egy számára teljesen idegen világban, hordágyra szíjazva ébred, vegyvédelmi szkafandert viselő emberek között.

Ebben a világban a felesége nem a felesége, a fia meg sem született. Ő maga pedig nem egy átlagos egyetemi tanár, hanem ünnepelt zseni, aki forradalmi dolgokat hív életre. Teljes a képzavar: vajon ez a valóság, és a többi csak emlék, vagy fordítva? Pergő cselekménysorok, izgalmas fordulatok vezetnek a válaszokhoz.

 
 
Egressy Zoltán - Szarvas a ködben (Európa)

Szintén egy thriller, ám ezúttal magyar szerzőtől, főszerepben egy harmincas nővel, Mátyás Annával, aki anyakönyvvezetőként dolgozik. Egy átlagosnak tűnő esküvői ceremóniát követően a násznép egyik tagjának invitálására az ünneplőkkel tart. Ahogy múlnak az órák, egyre inkább úgy érzi rossz emberek közé keveredett.

A főhősnő belső monológja segítségével bekerülünk gondolatainak birodalmába, felidéződnek gyermekkorának traumái, az apjához fűződő ambivalens viszony, az elvesztett nagy szerelem napjai, a magány kínjai, a kapcsolatteremtés problémái. Az esküvői vacsoráról végül elmenekül és egy ködös erdőben  várja rettegve a hajnalt.

Egressy Zoltán néhány óra alatt játszódó legújabb regényében a női lélek aprólékos ismeretéről tesz tanúbizonyságot, és a lassan hömpölygő cselekmények során mi olvasók is teljesen elbizonytalanodunk, mi is a történet igazsága, és egyáltalán bízhatunk-e a főszereplőben?

(Forrás: libri.hu)