Jump to content

Rhoda Scott és Varnus Xavér a Modern Art Orchestrával lép fel

2014. 07. 12. 10:14

Két orgonavirtuóz, az amerikai Rhoda Scott, valamint Varnus Xavér ad koncertet a Modern Art Orchestrával (MAO) közösen július 26-án a Budapest Kongresszusi Központban. A produkció aznap 15 és 19 órakor is látható lesz.

A világhírű Rhoda Scott és a MAO tavaly is dupla koncertet adott Magyarországon, akkor a Budapest Marriott Hotelben. Az amerikai keleti parti gospel zene egyik legautentikusabb képviselője, a „mezítlábas grófnő” ezúttal dzsessz örökzöldeket és saját szerzeményeket ad elő, és az esten ott lesz az orgona hazai kiválósága, az 50. születésnapját idén ünnepelt Varnus Xavér is. Az est további vendégművésze Mahó Andrea.

A 76 éves Rhoda Scott és Varnus Xavér 2011 és 2012, az Orgonák csatája című produkciók után lép újra együtt fel. Varnus Xavér egy tavalyi sajtótájékoztatón így fogalmazott: Rhoda Scott az 1970-es években ugyanazt tette Magyarországon, mint amit ő maga is céljául tűzött ki, „közbeszéd tárgyává tenni az orgonát”.

A repertoárjában blues elemeket, klasszikus dzsessz-sztenderdeket és gospeleket is felvonultató Rhoda Scott nagyon szereti Magyarországot. Vonzalma azzal kezdődött, hogy diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók Béla népdalgyűjtéséről írta. Először a hetvenes években lépett fel az Erkel Színházban Hammond-orgonájával, akkora sikerrel, hogy rövidesen újra meghívták. Máig élete egyik legnagyobb show-jának tartja a Kisstadionban tartott koncertjét, amelyen tizenhét-ezres közönség előtt játszott. Magyarországi sikereit örökítette meg Rhoda Scott Budapesten című albuma 1975-ben.

A magyar dzsessz és klasszikus zenei élet tehetséges, fiatal muzsikusaiból alakult Modern Art Orchestra idén februárban együtt turnézott Ennio Morricone olasz filmzeneszerzővel, márciusban pedig Michel Legrand, a francia sanzon, filmzene és dzsessz élő klasszikusa rögzítette legújabb felvételeit a MAO-val Párizsban. Júniusban Steven Seagal amerikai filmszínész bluesbandjével játszottak a Budapest Kongresszusi Központban, július 19-én egy szintén zenész brit filmsztár, Hugh Laurie lesz a partner ugyanott, 20-án pedig Dave Liebmannel, Miles Davis egykori szaxofonosával lépnek fel a VeszprémFesten, a Magyar Jazz Napján.

(fotó: ipreunion.com, forrás: MTI)