Jump to content

Újra önálló színházhelyszín a Művészetek Völgyében

2014. 08. 01. 11:18

Évek óta először újra önálló helyszínt kapott a színjátszás a Művészetek Völgyében; a kapolcsi Színház Színpadon zömében amatőr társulatok mutatkoznak be az ország különböző részeiből, de több előadással jelen van a Kolibri Színház is.

A Művészetek Völgyében az 1989-es indulástól fogva hagyományosan erősen jelen volt a színjátszás: Pulán például a Bárka Színház társulata játszott a fesztivál keretében, Kapolcson pedig a Gástya-árokban mutattak be darabokat. 2008 óta azonban pénzügyileg ellehetetlenült a zenei programoknál költségesebb műfaj, ekkortól nincs önálló színházi helyszín a Völgyben. - hangsúlyozta Jakab Natália, a fesztivál programigazgatója.

Idén Kapolcs központjától ötperces sétára, a faluból Tapolca felé vezető út mellett, a Hobo Klub tőszomszédságában kapott helyet egy színjátszásnak szentelt, új helyszín. A Színház Színpad deszkáin múlt szombaton fellépett Börcsök Enikő és Schneider Zoltán (Spiró György: Prah című kétszereplős darabját játszották), péntektől a fesztivál vasárnapi zárónapjáig pedig a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház ad elő több darabot is. A kettő között többnyire amatőr társulatoké a terep. – mondta Jakab Natália.

Az amatőr társulatok egyike, az inárcsi KB35 - a név a Budapesttől való távolságra utal -, amely kedden tartja az utolsó előadását a Völgyben. Mint Szivák-Tóth Viktor és Kovács Zoltán, a csoport vezetői elmondták, hoztak a fesztiválra egzisztencialista monodrámát éppúgy, mint könnyed hrabali történetet, egy darabjukban a vidékiség problematikáját járják körül, valamint kísérleteztek a vitaszínház műfajával is.

A Színház Színpad mellett még egy hasonló profilú helyszín alakult idén a Völgyben: a Teleszterion tagjai már az elmúlt években is fel-felbukkantak a fesztiválon különböző projektekkel, idén azonban hivatalos helyszínen láthatók programjaik.

(fotó: est.hu, forrás: szinhaz.hu)