Jump to content

A Trafóban is megkezdődik az új évad

2014. 08. 24. 12:59

Szeptember 8-án indul a Trafó új évada, amely ismét igazi kuriózumokat szolgáltat Budapest kultúrára éhes közönségének.

A kulturális ínyencségek osztogatását már szeptemberben elkezdi a színház Vincent de Rooij és Csilla Lakatos helyspecifikus színházi produkciójával, a háromrészes kiscsoportos összérzékszervi játékkal. Low-tech és humor vegyül majd etűdjeikben, felállítanak nekik egy repülőt is a parkolóban, valamint egy filmstúdiót a színházteremben; a Trafó szeptember 17-20-ig várja különleges élményre vágyó közönségét.

A holland-magyar duó lavinát indít, ugyanis október 29-én a holland PIPS:lab Diespace 3.0 című előadása folytatja majd a technikával való matatást, novemberben pedig tetőzik a modernitás, hiszen egy japán társulat humanoid robotja fogja előadni Kafka átváltozását.

Nemcsak a technikai sokk, de a társadalmi kérdések boncolgatása is terítékre kerül az őszi évadban. E sorozatot az egyik leghíresebb fizikai-színházi társulat, a DV8 John c. új darabja nyitja október 1-jén. Anglia láthatatlan társadalmi rétegeit helyezi boncasztalra a darab és vegyíti a tőlük megszokott egyedülálló mozgással.

Ivana Müller is tiszteletét teszi a Trafóban, aki a Közös nevező című előadásában különböző politikai rendszereket társadalmi koreográfiaként táncoltat el október 10-én és 11-én. A nyolcvanas évek Romániájába Gianina Carbunariu Paralell Lives című darabja avat be november 18-án.

A társadalmi darabok sorát november 27-én és 28-án a tavaly nagy sikerrel vendégeskedő Lola Arias rendezőnő My Life After című előadása zárja, aki a chilei után az argentin dokumentarista színházat mutatja be a magyar közönségnek. Idén ősszel az egyik első brit cirkuszi társulat, az Acrobates érkezik a Liliom utcába, mégpedig október 16-án és 17-én.

Nagy külföldi koreográfusokban sem lesz hiány, érkezik Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen és David Kiers, akik november 5-én mutatják be Grind című pulzáló, elektrosokk-szerű darabjukat, Fábián Barba pedig Mary Wigman koreográfiáit rekonstruálja október 14-én. Az év utolsó hónapjából sem hiányozhat a tánc, december 12-én és 13-án Freitas invitál a 20-as évek kabaréjának világába, szürrealista koreográfiájával.

A nagy közönségsikerre való tekintettel egész évadban látható lesz a Dollár Papa Gyermekei Család-trilógiájának első két része, a Szerelem és az Otthon. Szeptember 11-én bemutatják Rába Roland és a Proton Színház vadonatúj, Utolsó című darabját.

Pintér Béla Gyévuskája is újra látható lesz december 9-én és 10-én. A köztes műfajok is kapnak teret, így november 21-én és 22-én Szűcs Edit divatszínházát tekintheti meg a kísérletező kedvű közönség.

Fiatal csapatokat is lehet majd látni, rögtön szeptember 23-án és 24-én a HUPS! Crew mutatja meg Idegen elemek című előadásában, milyen is az általuk kifejlesztett felnőtt bábkoncert műfaja, majd október 24-én és 25-én Mészáros Máté koreográfiájával folytatjuk a tavaly indított Wim Vandekeybus sorozatunkat.

A Színházi Kritikusok díját idén is a Trafóban adják át, szeptember 21-én derül majd ki a szakmai ítélet az idei darabokról.

(fotó: magyarhirlap.hu forrás: szinhaz.hu)