Jump to content

Társulati díjakat alapított a Zenthe Ferenc Színház

2014. 08. 26. 09:58

Névadója tiszteletére Zenthe Ferenc-emlékplakettet alapított a salgótarjáni színház, a színházalapító T. Pataki László emlékére pedig özvegye hozott létre elismerést. A Zenthe Ferenc Színházban öt bemutatóval készül az új szezonra.

Simon Lajos igazgató a társulati ülésen kiemelte: a Zenthe-kultuszt erősíti városukban, hogy a Salgótarjánhoz tartozó Salgóbányán, ahol a színész gyermekkorát töltötte, egy hónap múlva végeznek az egykori Bányász-kaszinó újjáépítésével, és ott emlékszobát rendeznek be Zenthe Ferenc tiszteletére, továbbá kialakítanak egy kisszínpadot is, ahol a színház előadásait játsszák majd.

Susán Ferenc, a társulat főrendezője a két új díjról elmondta, hogy a Zenthe Ferenc-emlékplakettet a társulat ítéli majd oda az adott évadban a legjobb művészi alakítást nyújtó színészüknek. Ugyancsak Zenthe Ferenc-emlékplakettet kap az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a legtöbb segítséget nyújtotta a színház sikeres működéséhez.

A főrendező hozzátette: színházuk alapítójáról, a Madách-díjas író-rendezőről, T. Pataki Lászlóról elnevezett emlékgyűrűt özvegye, a társulat tagja, P. Kerner Edit a Salgótarjáni Színházért Egyesülettel együtt alapította. Ezzel az elismeréssel ugyancsak a legjobb színpadi teljesítményt jutalmazzák. A díjakat szeptember 30-án, a tavalyi évad Vastaps-díjaival együtt adják át.

A 2014/2015-ös évadban egyébként öt premierrel várják a közönséget. Susán Ferenc rendezésében mutatják be Szigligeti Ede Liliomfiját, Koltai Róberttel a főszerepben Moliere-től a Képzelt beteget, Gyuriska János rendezésében és Mikó István főszereplésével Harold Pintertől a Hazatérést, valamint Min nevet az ember? címmel egy nagy szereplőgárdát felvonultató zenés kabarét. Ezenkívül bérletsorozatot szentelnek a 100 éve született Tolnay Klári emlékének.

A Zenthe Ferenc Színház évadnyitó társulati ülésén egyperces néma csenddel, felállva emlékeztek a nemzet színészének özvegyére is, aki 2012-ben hozzájárult ahhoz, hogy salgótarjáni származású férje nevét vegye föl a helyi társulat. Zenthe Ferencné augusztus elején, 85 éves korában hunyt el.

(fotó: nosza.info, forrás: MTI)