Jump to content

Örkény Színház: öt bemutató az évadban

2014. 08. 27. 15:41

Öt bemutatót tart az idei évadban az Örkény István Színház: a Mohácsi fivérek, Jarry, Moliere, Székely Csaba és Kuroszava Akira egy-egy művét tűzik műsorra.

Mácsai Pál igazgató az évadnyitó társulati ülésen elmondta, hogy az első bemutató Mohácsi István és Mohácsi János E föld befogad, avagy nincsen számodra hely című produkciója lesz októberben. Ezt követően Alfred Jarry Übü király, vagy a lengyelek című művét tűzik műsorra Mácsai Pál rendezésében, amelyet nyáron Szentendrén már láthatott a közönség.

Decemberben Bagossy László rendezésében lesz látható Moliere Tartuffe-je, tavasszal Székely Csaba Csoda, hogy élünk című, a társulat számára írt darabját Ascher Tamás, Kuroszava Akira A hét szamuráj című művét pedig Polgár Csaba állítja színpadra.

Mácsai Pál arról beszélt, hogy ebben az évadban a repertoár nyitottságot és társadalmi kíváncsiságot mutat. Nem véletlen, hogy ezek a művek jutnak eszünkbe - tette hozzá, megjegyezve, hogy ha a munkájukat jól végzik, az előadások „emberismereti és világismereti élményekké” válnak.

Az igazgató azt is megemlítette, hogy a színháznak évek óta nagy szüksége volna egy stúdiószínpadra, amely a teátrum szakmai fejlődésének záloga lenne. A bejárat átépítését a jövő évre halasztották, de a nézőtér felújítása is aktuálissá vált.

Mácsai Pál, akinek 2015. január 31-én jár le igazgatói mandátuma, bejelentette: pályázni fog a következő öt évre.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere az évadnyitón elmondta: szombaton a színház és az önkormányzat ismét megrendezi a Madách téren az Örkény kert elnevezésű szabadtéri évadnyitó programsorozatot. A rendezvényen a nézők betekinthetnek az Örkény Színház munkájába. Az ingyenes programokat a Madách téren és a színház épületében rendezik meg.

Az Örkény Színház társulatához nemrég Nagy Zsolt színművész csatlakozott.

(fotó: fidelio.hu, forrás: MTI)