Jump to content

20 éves a legendás Bors néni

2014. 09. 15. 13:18

2014-ben immáron huszadik éve emlékeznek meg Bors néni születésnapjáról a Kolibri Színházban. Az évforduló alkalmából szombaton nyílt kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, amely november 7-éig tekinthető meg.

A jubileumi ünnepség résztvevőit Nánay István kritikus köszöntötte, aki úgy fogalmazott, bár léteznek újabb színházi adaptációi a mesének, a legérvényesebbnek azt az előadást tartja, amely Molnár Piroska főszereplésével született meg a Kolibri Színházban.

A Nemzet Színésznője arról számolt be, nem volt kérdés, hogy húsz évvel ezelőtt igent mond Novák János rendező felkérésére és azóta is örömmel játssza a darabot. Mint mondja, gyerekeknek játszani komoly felelősség, hiszen ők kritikusabbak a hiteltelen játékkal szemben, azonnal „véget ér a varázslat”, ha felfedezik a szerep mögött a színészt vagy a színésznőt. A kérdésre, hogy előfordult-e, hogy egy előadás során megrohamozták azt felelte: gyakran előfordul az ilyesmi, megesik, hogy a közönség megszólítva érzi magát és megindul, amint elhangzik a szöveg, amelyben mindenkit a háztetőre invitál Bors néni.

Novák János felidézte, hogy a Bors néni végigkísérte a színház növekedésének történetét, mára szinte összeforrt a Kolibri nevével, így a darabon már a sokadik generáció nő föl. Egy rendhagyó Egyetemi Színpadi előadásról is szót ejtett, amikor ikerlányai háromévesen közös futóbab-táncra a színpadra jöttek, a jelenet végén kétfelől a lábába kapaszkodtak és nem akartak visszamenni a többiekkel együtt a nézőtérre. „Ennek az lett a vége, hogy fölborult a rend, a gyerekek visszalopakodtak a színpadra, egészen addig, míg olyan sokan lettünk, hogy se függönyt ereszteni, se díszletet állítani nem lehetett már. Aki mikrofonhoz jutott, énekelt, így ment le a Bors néni. Azt hittem, ez a világvége, mikor lelkes szülők szaladtak hozzám kipirult arccal. Ilyen csodában még nem volt részünk! – mondták. Mindenkinek rettenetesen tetszett a dolog. Azóta magam is a legfelkavaróbb előadások közé sorolom ezt az előadást.” – mesélte a rendező, aki a Talla Galla című dallal nyitotta meg a kiállítást, majd köszönetet mondott azoknak, akik az eddigiekben részt vettek a produkcióban.

Az első Bors néni előadást a szerző, Nemes-Nagy Ágnes engedélyével az Egyetemi Színpad játszotta Dajka Margit, Kútvölgyi Erzsébet és Verebes István főszereplésével. A darabból televíziós felvétel született, Nemes Nagy Ágnes és házvezetőnője, a mesealak ihletője, Bors Józsefné megilletődve vették át virágcsokraikat az első forgatási napon. A rádióban ezután hangfelvétel készült, ami hanglemezen is megjelent. A produkció így vált országosan is ismertté és népszerűvé.

(fotó: juj.hu, forrás: szinhaz.hu)