Jump to content

Csaknem 50 film a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén

2014. 11. 27. 18:38

Huszonkét ország 48 filmje szerepel a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén, amelyet pénteken és szombaton rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban Budapesten. Tímár Dalma, a Faludi Ferenc Akadémia munkatársa a programot ismertető budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az idei fesztiválra a szerelem témájában vártak alkotásokat.

A hatodik alkalommal megrendezett fotópályázatra csaknem 130 alkotás érkezett, ezek közül 34 fotót az Uránia moziban mutatnak be vasárnapig estig.

Tímár Dalma felidézte, hogy az akadémia 1996-ban rendezte meg első filmszemléjét, amely azóta kinőtte magát és nemzetközivé vált. A filmeket bíráló zsűri tagjai között helyet foglal Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, Fekete Ibolya és Nagy Viktor Oszkár filmrendezők, valamint Lázár Kovács Ákos esztéta, a rendezvény főszervezője.

Krzysztof Zanussi, aki tíz évvel ezelőtt már zsűrizett a Faludi-filmszemlén, kiemelte: a rendezvényen – egyedülálló módon – nyilvános értékelik az alkotásokat a vetítések után. A rendező megjegyezte, hogy más fesztiválokon is javasolta ennek bevezetését, mivel így őszintébb értékeléseket kaphatnak az alkotók.

Lázár Kovács Ákos esztéta elmondta: a szemlére nevezett 116 film (az előzsűrizésen ebből válogattak ki 48-at) jelentős része filmszakos egyetemistáktól érkezett. Érkeztek alkotások többek közt Argentínából, Lengyelországból, Oroszországból, Ukrajnából, Spanyolországból és Marokkóból.

A versenyen kívül vetített filmeket pénteken a 8. kerületi Párbeszéd Házában játsszák. A fesztiválhoz kapcsolódóan az Uránia moziban csütörtökön este vetítik Krzysztof Zanussi Persona non grata című filmjét, pénteken pedig Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség című 2000-es alkotását, majd Fekete Ibolya Chico című mozgóképét. Szombaton a díjátadó előtt Nagy Viktor Oszkár Két világ között című filmjét láthatja a közönség.

A fesztivál részletes programja a faludiakademia.hu oldalon érhető el.

(fotó: kapcsoldbe.hu, forrás: MTI)