Jump to content

Macskák – 1400. előadás a Madách Színházban

2014. 11. 28. 21:39

Szombaton 1400. alkalommal játsszák a Macskák című musicalt a Madách Színházban. A 31 éve műsoron lévő darab ünnepi előadásán fellép szinte mindenki, aki részese volt az eddigi sikereknek.

T. S. Eliot és Andrew Lloyd Webber musicaljének 1983. március 25-i bemutatásáról szólva Szirtes Tamás igazgató kiemelte: az ország méretét és a színházba járók számát tekintve fantasztikus rekord az, hogy ugyanabban a színházban, rendezésben és koreográfiával 1400 alkalommal játszanak egy darabot.

„A Macskák minden magyar színházi rekordot megdöntött.” – sommázott az igazgató, majd hozzátette: a sikerben szerepet játszott Seregi László zseniális koreográfiája is. „Olyasmit tudott, amit se előtte, se utána senki, ő a színházi szakmának páratlan zsenije volt.”

A rendező szerint a Madách Színháztól, amely akkor prózai színház volt, senki nem várta, hogy ezt a szakmailag máig az egyik legnehezebb musicalt ilyen színvonalon adja elő. Az eredeti szereposztásban többek között Haumann Péter, Almási Éva, Cseke Péter, Gyabronka József, Hűvösvölgyi Ildikó, Bencze Ilona, Kiss Mari, Szerednyey Béla játszott a darabban.

Az előadás a Madách Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésében valósult meg. A magyar színházi gyakorlatban páratlanul hosszú próbaperiódus, hat hónap munka után mutatták be.

A 31 év alatt, amióta a darab műsoron van, már több szereplőcsere zajlott le. A tavalyi 30 éves jubileumon egy fiatal csapat lépett be az előadásba, amelyben a régi szereplők továbbra is játszanak, de fokozatosan adják át szerepeiket, például az 1400. előadáson is néhány szereplő utoljára lép fel a darabban, búcsúzik az előadástól.

Szirtes Tamás büszke arra, hogy a Madách Színházban sokszor ünnepelhetnek jubileumot, így ennek már kialakult a rituáléja, ezt követik most is. A szerepeket kézről-kézre adják, az előadás egy végtelen staféta, mindenkinek van szólója és közös élményt is ad az ünnepi produkció.

A Madách Színház előadása világrekord azt tekintve, hogy milyen hosszú ideje játsszák. „A nézők hallatlanul szeretik, nem tudjuk úgy kitűzni, hogy a nézőtér ne telne meg.” – mondta az igazgató, hozzátéve: azt reméli, hogy a darab – amelyet úgy hirdetnek, hogy „most és mindörökké” – még sokáig műsoron lesz.

Az igazgató azt is elárulta, hogy nagyon szoros az együttműködésük Andrew Lloyd Webberrel és a terveik között több Webber-darab is szerepel.

(fotó: zaol.hu, forrás: MTI)