Jump to content

Spanyol kisjátékfilm nyert a Faludi Filmszemlén

2014. 11. 30. 14:34

Egy spanyol kisjátékfilm nyerte meg szombat este az Urániában a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilm-szemle és Fotópályázat fődíját, amelynek idei témája a szerelem volt.

A dokumentumfilmek közül Kinter Alexandra Karmák című filmje bizonyult a legjobbnak, a kísérleti és animációs filmek kategória győztese pedig Kocsis Alexandra és Kőszegi Tamás Vihar című filmje lett. A fotópályázat fődíját Varga Marietta kapta az Együtt, ketten, egyedül című fényképsorozatáért.

Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező, a zsűri elnöke értékelő beszédében kiemelte, hogy ezen a filmszemlén olyan filmeket látott, amelyeket valóban az alkotók személyes problémái és döntései ihlettek.

Hozzátette, hogy amiben a filmeseknek fejlődnie kell, az az, hogy ne csak személyesek legyenek, de meg is tudják lepni nézőiket. Mint mondta, a zsűri azokat a filmeket jutalmazta, amelyeknek ez is sikerült.

Lázár Kovács Ákos, a filmszemle szakmai vezetője arról beszélt, hogy a dokumentumfilm a társadalom mozgóképi lelkiismerete, de manapság halott. Ennek ellenére a díjazott dokumentumfilmek képesek voltak az „érzékeny felelősségvállalásra”.

Sajgó Szabolcs, a Faludi Ferenc Akadémia igazgatója a gálaest végén meghirdette a következő szemle témáját. A 2015-ös fesztivál hívószava a „döntés” lesz. Az idei filmszemlére 116 film érkezett 20 országból, ebből az elő-zsűri 48 alkotást válogatott be a versenyprogramba.

(fotó: urania-nf.hu, forrás: MTI)