Jump to content

Kokoschka és Rousseau művei Prágában

2015. 02. 05. 13:26

Télen Oskar Kokoschka, nyáron Henri Rousseau művei lesznek láthatók a prágai cseh Nemzeti Galériában, mely ezentúl három kiállítási-művészeti idényre osztja fel az éveket.

Februártól májusig a Nemzeti Galéria megalakulására emlékeznek, júniustól szeptemberig a turisták igényeit próbálják kielégíteni, októbertől januárig pedig a cseh érdeklődők igényeire összpontosítanak, az év rendezvényeit pedig szeretnék valamifajta egységgé alakítani.

A Kokoschka műveiből készült kiállítás február 20-án nyílik meg, látható lesz többek között a művész Tomás Garrique Masaryk harmincas évekbeli csehszlovák államfőről készített portréja is. A nyári idény csúcsrendezvénye az Henri Rousseau-kiállítás lesz. A nagy francia festő műveit a párizsi d'Orsay Múzeum kölcsönzi a cseh Nemzeti Galériának.

A cseh Nemzeti Galéria tervei között szakmai fórumok, kerekasztalok is szerepelnek. „A közeljövőben nemzetközi részvétellel beszélgetést rendezünk a tragikus párizsi eseményekről, azok összefüggéseiről.” – jegyezte meg Jirí Fajt, aki pályázat útján öt évre nyerte el a cseh Nemzeti Galéria vezérigazgatói posztját.

További érdekességeket talál, ha Facebook oldalunkra kattint.

(fotó: charlesmatz.com, forrás: MTI)