Jump to content

Orosz kulturális napokat tartanak Budapesten

2015. 03. 19. 15:59

Fotókiállítás, koncertek, valamint tánc- és színházi előadás várja az érdeklődőket a mai naptól március végéig Budapesten, az első alkalommal megrendezendő Orosz Kulturális Napok Magyarországon elnevezésű eseménysorozaton.

A rendezvény a Látnivalók Oroszországban című fotókiállítás megnyitójával veszi kezdetét az Orosz Kulturális Központban csütörtök este. A tárlat 70 felvétele Oroszország építészeti, történelmi-kulturális műemlékeit mutatja be az április 3-ig nyitva tartó tárlat, köztük a moszkvai Kremlt és a Vörös teret, Szentpétervár történelmi városközpontját, valamint a Téli Palotát és környékét.

Március 26-án Friss szellő Kelet felől címmel ad koncertet a szentpétervári Tyerem Kvartett Szolovjova Jekatyerina, a Mariinszkij Színház szólistájának közreműködésével. Az együttes repertoárján több mint 500 klasszikus és modern darab szerepel.

Március 28-án Oleg Pogudin orosz énekes A legjobb orosz dalok és költemények című koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A műsorban megtalálhatóak Puskin, Gumiljov, Vertyinszkij, Okudzsava és Lermontov költeményeinek megzenésített változatai.

A Művészetek Palotájában (Müpa) Orosz ajándék címmel az ország legjobb zeneiskoláinak diákjai mások mellett Csajkovszkij, Gershwin, Liszt Ferenc, Alexander Zarzycki, Szergej Vasziljenko műveit szólaltatják meg március 29-én 16 órakor.

A Nemzeti Színházban március 28-án és 29-én Gogol Háztűznéző című darabját mutatja be az Alekszandrijszkij Színház, Valerij Fokin rendezésében. A darab színpadra állítását a szerző születésének 200 éves évfordulója alkalmából szervezték.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: nordicspaces.com, forrás: MTI)