Jump to content

Május közepéig lehet nevezni a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra

2017. 02. 08. 11:34

Május 20-ig várják a nevezéseket az idei Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra, amelyet október 12. és 15. között rendeznek meg a szolnoki Tisza Moziban - közölte Demeter István fesztiváligazgató, a mozi ügyvezetője.

Tájékoztatása szerint a filmfesztivál olyan különböző műfajú alkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a tudományhoz kapcsolódnak: tudományos munkáról, tudományos eredményekről szólnak vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjukban fontos szerephez jut a tudomány.

A filmesektől tudományos-ismeretterjesztő műveket, dokumentum- és portréfilmeket, a mozgóképi kifejezés megújítására törekvő kísérleti alkotásokat, illetve játékfilmeket, továbbá nem létező tudományos felfedezéseket létezőként bemutató áldokumentumfilmeket, a tudomány és az áltudomány kapcsolatával, illetve a természet- és környezetvédelemmel foglalkozó munkákat várnak.

Nevezni csak 2014. január 1. után készített filmet lehet. A fesztiválra nincs nevezési díj, egy-egy alkotó - a mű rendezője vagy szerkesztője - maximum két filmet nevezhet. A műveket előzsűrizik, ezért azokat dvd-n vagy online letölthető formában fogadják el a szervezők. A negatív szállítási tapasztalatok miatt 16 és 35 milliméteres filmeket csak indokolt esetben fogadnak el, vagy akkor, ha személyesen viszik be a szervezőknek.

Demeter István kiemelte: a  filmfesztivál idén külön kísérleti kategóriát hirdet népszerű tudományos videoabsztraktok számára. A videoabsztrakt rövid, tudományos tartalmat szemléltető videó, amely abban segít a nézőnek, hogy könnyen és gyorsan áttekintést kapjon egy adott kutatás, tudományos munka eredményeiről.

A zsűri olyan, 2014 és 2017 között készült tudományos videoabsztraktokat vár, amelyek hossza nem haladja meg a hat percet, és amelyeket egy elfogadott és publikált tudományos cikk kísérőanyagaként közöltek. Az elbíráláshoz a videó URL-jét, egy maximum 500 szavas leírást, a videó készítőinek névsorát, és a videóhoz társult cikk címét és DOI számát kell elküldeni. A zsűri csak olyan URL-t tud elfogadni, amely egy tudományos lap, kiadó, könyvtár, kutatóintézet hivatalos videomegosztó felületére mutat.

A 2017-es Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra a Tisza Mozi Fesztivál oldalon lehet nevezni, ahol további részletek is megtalálhatók.

A szolnoki Tisza moziban az 1990-es évektől rendeznek nemzetközi filmszemléket, páros években a képzőművészeti, páratlan esztendőkben a tudományos jellegű művek kerülnek vetítővászonra.

(Forrás: kulturmozaik.hu)