Jump to content

Érkezik a nemzetközi irodalom

2017. 03. 23. 08:40

Közeleg az időpont, amikor személyesen találkozhatunk kedvenc magyar írónkkal, költőnkkel, sőt: a külföldi szerzőket is megismerhetjük! Idén is a világ legrangosabb művészei látogatnak hazánkba a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Mikor dedikál a számunkra kedves alkotó? Milyen programokkal készülnek a gyerekolvasóknak? Cikkünkben összegyűjtöttük, mivel várnak minket április 20. és 23. között!

A Millenárison 25 ország csaknem 100 neves alkotójával és 400 hazai és határon túli magyar íróval, művésszel találkozhatunk idén. Minden évben bemutatkozik díszvendégként egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása is – így ismerhettük meg eddig többek között Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael művészetét. Idén a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatja be kortárs irodalmát és kultúráját. Fogadásuk mellett pedig számtalan író-olvasó találkozó, felolvasás, dedikálás, irodalmi est, könyvpremier, kerekasztal-beszélgetés színesíti a fesztivált. Lássuk, miből válogathatunk! 

Idén a díszvendég a 2006-ban Nobel-díjjal kitüntetett, isztambuli születésű és ma is Isztambulban élő Orhan Pamuk török író lesz. Vele április 20-án ismerkedhetünk meg D. Tóth Krisztina vezetésével, aki a pódiumbeszélgetést tartja 16 órától a B épület galériáján. Ugyancsak itt adják át a művésznek a Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját 17 órakor.

Gyerekolvasók, szülők a középpontban

Az április 21-én reggel folytatódó fesztivál gyerekprogramokkal nyit. Betekinthetünk a V4-ek gyerekirodalmába a B1 standon 10 órától, megismerve: miről mesélnek szomszédjaink gyermekeiknek? A gyermekirodalmi börzén a magyar kiadók is kapatnak szakmai tanácsokat. Ugyanekkor a Supka Géza teremben OLVASÁS – KÖNYVKIADÁS címmel Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke vezet beszélgetést, melyen három gyermekkiadó mutatkozik be a szülőknek, segítséget nyújtva ahhoz: hogyan nevelhetjük olvasóvá a gyermeket? Kovács Eszter (főszerkesztő) a Pagony Kiadó Most ÉN olvasok sorozatának az alapkoncepciójáról és megvalósulásáról beszél, valamint Finy Petra a koncepció nehézségeit és sajátosságait ismerteti írói szemmel. Dian Viktória (főszerkesztő) a Móra Kiadó kezdő olvasóknak szóló könyvsorozatait (Már tudok olvasni, Vámpírtündér, Szutyok, Durrbele Dorka, Káprázatos kalandok) mutatja be, melyet beszélgetés követ Balázs Ágnessel, a Lufi–könyvek és a Mesélő nyelvtan sorozat írójával. A Csimota Kiadó munkásságáról pedig Tsík Sándor szerkesztő mesél. 

Hogyan beszéljünk a Holokausztról az iskolában? Ezt a kérdést járja körbe a délután folyamán 14 órától a Kner Imre teremben a Tilos az Á Kiadó kerekasztal-beszélgetése. A kék kabátos lány kapcsán Szekeres Nikoletta irodalomkritikus, Szűcs Teri kritikus, irodalomtörténész, valamint Gáspár Miksa gimnazista beszélget Fenyő D. György, a Radnóti Miklós Gimnázium magyartanára, szerkesztő, irodalomtörténész moderálásával. Ugyanitt a kamaszgondokról és a problémaközpontú ifjúsági irodalomról 17 órától beszélgetnek Caroline Solé Az utcán élő celeb és Ruth Oshan Minden, ami szép című kötetek kapcsán. A Móra Könyvkiadó két új könyvét Pacskovszky Zsolt és Nádori Lídia fordítók, valamint Dávid Ádám szerkesztő mutatja be. Másnap 15 órától azt a kérdést járják körbe az irodalmárok: hogyan beszélgessünk betegségről, magányról, halálról a fiatalokkal? A Nincs már tabu – nem a csillagainkban a hiba című kerekasztal-beszélgetést a gyerekhospice-ről, ifjúsági irodalomról az Ahol a barátom, ott az otthonom című könyv kapcsán rendezik. A résztvevők: Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő és Csapody Kinga főszerkesztő, valamint a moderátor: Ruff Orsolya (Menő Könyvek). A gyerekeket mindennap reggeltől délutánig várják a játékos könyvbemutatók, kézműves foglalkozások, dedikálások. A részeteket ITT találják az érdeklődők.

Nemzetközi seregszemle Svédországtól Ázsiáig

A VISEGRÁDI ORSZÁGOK DÍSZVENDÉGSÉGE 21-én 13 órától ad betekintést a V4 szépirodalmába a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet és Szlovák Intézet vezetésével, míg 16 órától az Apám és más futóbolondok a családból című könyvet mutatják be a szerző: Veronika Šikulová és Fekete Ibolya filmrendező részvételével. A moderátor Görözdi Judit irodalomtörténész lesz. A kortárs brazil irodalommal 15 órától a Márai Sándor teremben ismerkedhetünk meg Priscilla Lopes d’El Rei, brazil lektor (ELTE-BTK, Portugál Tanszék, Brazil lektorátus) és Márcio André Lima költő (Brazil Nagykövetség) segítségével. Míg a Kner Imre teremben 16 órától az ázsiai kultúráról tartanak előadást a fiataloknak. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum múzeumpedagógiai könyvsorozatát dr. Fajcsák Györgyi sinológus, Tészabó Júlia művészettörténész és Hársvölgyi Virág múzeumpedagógus mutatja be. Másnap, 22-én 13 órától a Márai Sándor teremben Elfojtott érzelmek a diktatúrában címmel tartják meg Alfonso Cruz Virágok című könyvének bemutatóját a szerző, valamint Bense Mónika műfordító, Zelei Dávid történész és Borbáth Péter részvételével. A svéd irodalomban 23-án merülhetünk el 15 órától az Osztovits Levente teremben. A svéd avantgárd és modernizmus témáját Jonas Ingvarsson irodalomtörténész, író; Lars-Gunnar Bodin, Christer Boberg, Johannes Heldén, a svéd vizuális-és hangköltészet kortárs művészei; Papp Tibor költő, író vizsgálja. A moderátor, szervező: Lipcsey Andersson Emőke író, költő, műfordító és Szkárosi Endre író, egyetemi tanár, előadó lesz. A programot megnyitja: Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete.

Új magyar könyvek a láthatáron

A nemzetközi szerzők és könyvbemutatók mellett számtalan magyar könyv bemutatóját is ünnepelhetjük. Részt vehetünk 21-én Vámos Miklós Lehetetlen – rögtön című könyvének bemutatóján, és megismerkedhetünk Lovas Ildikó Rózsaketrec című kötetével. Kasnyik Márton A Quaestor-ügy – A legnagyobb magyar pénzügyi csalás története címmel írt könyvet, melynek bemutató-beszélgetésén a szerző és Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője vesz részt. Mörk Leonóra is a közönség elé tárja A papagájos ablak című legújabb könyvét. Szakolczay Lajos dedikálja A jövőben a múltunk című kötetét, Thuróczy Gergely A megtalált tragédia – Rejtő Jenő emlékére című könyvét, Bagdy Emőke pedig a Pszichológiai rejtelmek című könyvét. Találkozhatunk Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával, és Wehner Tiborral is. Másnap, 22-én Háy János Az öreg tó felé című könyvének bemutatója lesz koncerttel, délután pedig dedikál többek között Darvasi László, Grecsó Krisztián, Spiró György, Jakupcsek Gabriella és Tóth Krisztina is. Míg a zárónapon, 23-án Kepes András dedikálja Világkép című kötetét, és találkozhatunk Lackfi Jánossal, Bodor Ádámmal, Erdős Virággal és Oravecz Imrével is. Beszélgethetünk Nádas Péterrel, Závada Pállal, valamint Dóka Péterrel is. Zárásként pedig részt vehetünk a Születésnapi Irodalmi Szalon beszélgetésén Tarján Tamás vezetésével. A meghívottak: a 90 éves Lator László; a 85 éves Almási Miklós; a 80 éves Kántor Lajos és Marék Veronika; a 75 éves Győri László; a 70 éves Nádasdy Ádám, Nógrádi Gábor és Csaplár Vilmos; a 65 éves Bán Magda és a 60 éves Visky András. A dedikálások és könyvbemutatók részletei letölthetőek INNEN.

Éjszakai könyveső

Idén is megrendezik a könyvfesztivál keretében a Kis Könyves Éjt – a független könyvesboltok éjszakáját! Az Éjen csaknem 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot számos külföldi kulturális intézettel partnerségben. Aki lelkesedik a kis könyvesboltok különleges hangulatáért, nagy izgalommal kutat fel számára új könyvesboltokat – különösen az éj leple alatt –, annak itt a helye, hiszen tarka programból válogathat. Az Éj délutántól éjfélig tart. A résztvevő könyvesboltok és kulturális intézetek pontos listáját, valamint a részletes programot a kiskonyves.blog.hu és a facebook.com/kiskonyvesej oldalakon találják az érdeklődők!

(Forrás: kultura.hu)