Jump to content

Múzeumok éjszakája - Kétezer program az ország 320 intézményében

2017. 06. 23. 13:40

Országszerte több mint 320 intézmény kétezer programot regisztrált eddig a június 24-én megrendezendő Múzeumok éjszakájára, melynek idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen lesz.

Idén már 15. alkalommal tartják meg a Múzeumok éjszakáját, amely jó ideje a legnépszerűbb országos eseménysorozattá vált. Tavaly 400 ezren vettek részt a programokon, a látogatók több mint fele már a vidéki helyszíneken - emlékeztetett a rendezvénysorozat keddi sajtótájékoztatóján az óbudai Vasarely Múzeumban Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Mint elmondta, a kormányzat által 35 millió forinttal támogatott rendezvényhez eddig mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és egyéb intézmény csatlakozott.

A szervezők idén két pályázatot is hirdettek: az intézmények A nap műtárgya kiírásra jelentkezhettek, a Be a múzeumba pályázatra pedig a látogatók küldhettek be fotókat; azokból a darabokból, amelyek a legtöbb szavazatot kapták, kiállítási tárgy lesz a Múzeumok éjszakáján.

Budapesten idén is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai. A karszalag nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai, amelyek hét vonalon közlekednek és az elektromos kisautó körjáratok is, amelyek a kisebb intézményekhez visznek el három útvonalon - hívta fel a figyelmet Závogyán Magdolna.

Mint hozzátette, a budapesti látogatók a GreenGo elektromos gépkocsijaival is közlekedhetnek, amelyeket fél áron, regisztrációs díj fizetése nélkül használhatnak a Múzeumok éjszakáján. A BKK MOL BUBI használatához is kedvezményes áron lehet negyedéves bérletet váltani, a MÁV pedig több nagyvárosba 50 százalékos kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából a Múzeumok éjszakáján - közölte a helyettes államtitkár.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója bejelentette: a sajtótájékoztatónak otthont adó Vasarely Múzeum egyéves felújítás után a Múzeumok éjszakáján nyílik meg, újragondolt állandó kiállítással és számos programmal.

Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, hogy a Múzeumok éjszakája jó felkészülés Debrecen számára az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra.

Mint hozzáfűzte: a reformáció 500. évfordulóján szeretnék megmutatni, hogy érdemes "a legreformátusabb magyar városba" látogatni, idén ráadásul számtalan további évforduló is kötődik Debrecenhez és egykori lakóihoz, így Arany Jánoshoz, Kodály Zoltánhoz vagy Szabó Magdához.

A polgármester néhány különleges műtárgyra is felhívta a figyelmet: látható lesz Bocskai István Bukarestben őrzött jogara, mellette pedig bemutatják Báthori István jogarát is a Déri Múzeumban. A tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően ezen a hétvégén ismét megtekinthető a Munkácsy-trilógia, a Szépművészeti Múzeum pedig június 24-re Rodin Csókját kölcsönzi a Modemnek - hangsúlyozta Papp László.

Hozzátette, hogy a múzeumi negyed intézményei mellett a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Városháza és a Kölcsey Központ is bekapcsolódik a programokba.

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója elmondta, hogy a közmédia M5 kulturális csatornája médiapartnerként színes összeállításokban harangozza be a Múzeumok éjszakáját, majd számol be a rendezvénysorozat programjairól.

Kassitzky Attila, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kommunikációs igazgatója hozzátette, az MTÜ szakmai partnerként médiakampánnyal támogatja a Múzeumok éjszakáját.

Az eseménysorozat részletes programja a www.muzej.hu honlapon érhető el.

(Forrás: MTI)