Jump to content

Tíz év után újra az Arénában a 100 Tagú Cigányzenekar

2017. 12. 13. 13:27

2018. február 25-én 19 órától a Papp László Budapest Sportarénában ad fővárosi évadnyitó koncertet a 100 Tagú Cigányzenekar. 

 32 éve született világhírű társulat egy évtized elteltével lép újra színpadra az Arénában. A kétrészes, közel kétórás koncerten tőlük megszokottan komolyzenei művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszanak majd.

A magyar cigányzenészek képesek a világ bármely slágerét, a Beatlestől Madonnáig eljátszani, de valójában mindegyikük arról álmodik, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar tagja legyen, és klasszikus műveket játsszon. Az együttes a világon egyedülálló zenei formáció, amely hagyományápoló művészeti tevékenységével felbecsülhetetlen értéket teremtett.

A zenekar létrejöttét 1985. áprilisában szomorú esemény ihlette. Id. Jároka Sándor akkori prímáskirály temetésén a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából és muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt. A jelenlévők közül sokan úgy gondolták, hogy nem csak egy ilyen fájdalmas történésnek kellene összehoznia a kiváló muzsikusokat. Több hónap előkészület után az alapítók, Berki László, Mészáros Tivadar és Boross Lajos megalakították az egyesületet, amely csak később vette fel a muzsikusok által megálmodott 100 Tagú Cigányzenekar nevet.

A zenekar a megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig. Nem véletlenül tüntették ki 2014-ben Hungarikum címmel művészi és hagyományőrző gyakorlatért aőket:  a különleges és egyedi hangszerelésben megszólaltatott repertoárjukkal megpróbálják minél egyszerűbbé és érthetőbbé tenni  az általuk tolmácsolt műveket.  

A zenekar ma 138 taggal büszkélkedhet, minden fellépésükön ugyanaz a lelkesedés árad belőlük.A siker számukra üzenet, mely minden muzsikusnak újabb inspirációt ad. Kiemelkedő feladatként tekintenek az utánpótlás oktatására, a magyar cigányzene, a magyar nóta és népzene ápolására, népszerűsítésére is.

A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 21 CD-t, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 8 platina, 14 aranylemez lett.
A koncert a Danubius Music menedzselésével és az Art Anzix Színház szervezésében valósul meg.

(Forrás: kulturmozaik.hu)