Jump to content

400 000 forintért kelt el Latinovits Zoltán levele

2014. 12. 18. 18:21

A kikiáltási ár többszöröséért vásárolták meg Latinovits Zoltán nemrég előkerült szerelmes levelét. A Stúdió Antikvárium tegnapi aukcióján egy telefonos licitáló vitte el.

A Stúdió Antikvárium árverési jegyzékében feltűnt Latinovits Zoltán Ruttkai Évához írt szerelmes levele. A színész öccse, Frenreisz Károly korábban azt nyilatkozta, nem is tudott a levél létezéséről és nyomozásba kezdett, hogy ki bocsátotta árverésre. A pénteki aukción személyesen megjelent és végigkövette a licitálást.

Az árverés elején bejelentették, hogy Latinovits levelét a magyar állam védetté nyilvánította és a helyszínen feltűnt a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ képviselője is, így az lehetett sejteni, hogy az állam vásárolja majd meg az ereklyét. Mégsem így történt, a 150 ezer forintos kikiáltási árról a licit felment egészen 400 ezer forintig. Így végül egy telefonos licitálóhoz került a színészóriás levele, az állam képviselője pedig nem jelezte, hogy igényt tartanak rá.

Latinovits Zoltán 1966-ban írta a levelet Gyulán Ruttkai Évának, aki Szegeden próbálta Az ember tragédiáját. A színész mindig is kendőzetlen őszinteséggel mondta ki érzéseit, ahogy az a levélben is olvasható: szerelemről, féltékenységről. Rettegett attól, hogy elveszíti szerelmét.

„Gyönyörűm, kis szívem, boldogságom, végre megkaptam azt a leveledet, amire vártam, – persze jobb lett volna mindent előbb, józan őszinte komolysággal megbeszélni. Mert természetellenes és lehetetlen helyzetemben ez a józan komolyság szükséges. Most már mindegy.” – írja a levélben Latinovits.

(fotó: filmarchive.hu, forrás: szinhaz.hu)