Jump to content

Átadták a Magyar Teátrum Díjat

2014. 12. 21. 16:40

Ötödik alkalommal adták át szombaton a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjat. A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat magas szinten művelő szakembereket ismeri el.

Az elismerést idén Gnandt János, a Békéscsabai Jókai Színház festőtár-vezetője, Gulyás Szabó Gábor, a budapesti József Attila Színház hangtár-vezetője, Horváth Ilona, a kecskeméti Katona József Színház gazdasági vezetője, Imre József, a budapesti Játékszín színpadmestere és Kiss István, a kaposvári Csiky Gergely Színház kellék- és bútortár-vezetője nyerte el.

A nemzetiségi különdíjat Werner József, a Cinka Panna Cigányszínház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője kapta.

A Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül. Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós (mintegy 300 ezer forintos) pénzjutalom jár.

Idén először adták át a a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról, Tolnay Pálról elnevezett életműdíjat, amelyet Schmidt János okleveles gépészmérnök vehetett át.

(fotó: rock-r.hu, forrás: MTI)