Jump to content

Ráckevei Anna: „A gyerekek partnerek”

2015. 01. 01. 13:14

„Szerencsések vagyunk Debrecenben: a közönség szereti színházát és szereti színészeit is. Nem kis örömet okoz, hogy az emberek kulturális térként tekintenek a színházra, vagyis úgy gondolják: kérdéseikre, problémáikra itt is kaphatnak érdemleges választ.” – összegezte tapasztalatait az év végén a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója.

„Szeretném hinni, a mi munkánk eredménye is, hogy egyre többen jönnek a színházba, egyre több bizalmat szavaznak meg nekünk.” – tette hozzá Ráckevei Anna. Reményét fejezte ki, hogy mihamarabb elkészül a Latinovits Színház, mert jelenleg a kevés játszóhely miatt nem tudnak több előadást tartani.

„A színház sokféle, színes, izgalmas nyelvén igyekszünk párbeszédbe elegyedni a debreceniekkel és az itt fellépő, itt rendező művészeknek alkalmat adni, hogy a nézőkkel együtt gondolkodhassanak a világról, saját magukról. Hogy ezek a gondolatok frissen, eddig nem hallott hangokon szólaljanak meg, biztosíték a hat ősbemutató, amit erre az évadra terveztünk.” - mondta a színi-direktor.

A tervezett hatból eddig négy ősbemutatót vittek színre. Elsőként Mészáros Tibor Istent a falra festeni című kocsmadrámáját a Víg Kamaraszínházban, majd a Horváth Árpád Stúdiószínházban Katona Gábor – Zombola Péter Csikóink című költői mozgásszínházát. Ugyancsak ősbemutatóként vitték színre Lackfi János A dühös lovag című ifjúsági kalandozását, magyarországi ősbemutatóként pedig Heiner Müller Titus anatómiája, Róma bukása című vérdrámáját.

Ráckevei Anna a vidéki színházak művészeti munkájáról szólva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyrészt elengedhetetlen a közönségigény kielégítése minél szélesebb rétegben és műfaji kínálatban, de legalább ennyire hangsúlyosnak tekintik, hogy ezen műfajok, előadások vagy akár a színházi kísérőrendezvények magas színvonalú, átgondolt művészeti tervezés eredményei legyenek.

Az ifjabb generációról szólva Ráckevei Anna elmondta, hogy a gyerekek mint partnerek jelennek meg, akiket arra biztatnak, hogy közbeszóljanak, kérdezzenek, magyarázzanak, véleményezzenek, együtt gondolkodjanak és játsszanak a foglakozást vezető felnőttekkel. „A gyerekeket be kell vonni a darabokba, kíváncsivá tenni őket, elérni, hogy részesei legyenek valami varázslatnak, ami személyes élménnyé teheti a látottakat.”

A Csokonai Színházban az évad második felében is izgalmas előadások várják a debrecenieket: februárban mutatják be A Mester és Margaritát, a Sámson és Delila operát, emellett családi musicalt próbálnak, Kocsák Tibor zenéjével.

„Az a különleges kegy adatott meg nekünk, hogy a színház 150 éves évfordulóját ünnepelhetjük jövőre. Remélem, hogy a jubileumi évad örömteli kihívás, emlékezetes élmény lesz mindannyiunk számára.” – adott hangot a lelkesedésének Ráckevei Anna.

(fotó: hajdupress.hu, forrás: MTI)