Jump to content

Ascher Tamás új rendezése a Katona Kamrában

2015. 01. 04. 13:35

Január 16-án lesz a bemutatója Mike Leigh Abigail bulija című darabjának, Ascher Tamás rendezésében.

Kevesen tudják, hogy Mike Leigh, a Magyarországon is ismert, népszerű filmrendező, színházi rendezőként és színpadi szerzőként kezdte pályáját. Ahogyan filmjei, darabjai is kevéssé akció-dús, a magánszféra kérdéseit firtató, egyszerű történetek, amelyek fókuszában többnyire működési zavartól sújtott emberi kapcsolatok állnak.

Az Abigail bulija szereplői egyazon kertvárosi utca lakói. Amíg egyikük kamaszlánya, Abigail, bulit rendez a haverjainak, a szomszédban a felnőttek is összejönnek. Ahogy fogynak az italok, úgy válik kérdésessé, meddig késleltetheti a botrányt a sikeres és boldog élet kötelező felmutatása…

Ascher Tamás elmondta, hogy a történetből 1977-ben tévéváltozat is készült. Mike Leigh az előadáshoz meghallgatásokat tartott, egyesével hallgatta meg a színészeket, amiből egy idő után improvizatív módon történetek alakultak. A negyedik hónap végén kezdtek csak forgatni, addig alakítgatták a történetet. Eredetileg a történet a 70-es években játszódik, Ascher viszont nem rögzítette ehhez az évtizedhez, kitágította az értelmezhető időszakot, példaként felhozva, hogy „lehet akár 1999 is.”

A rendező instrukciói szerint újra és újra el kellett játszaniuk a színészeknek az egyes jelenetek részleteit, míg nem lettek megfelelőek – az ismétlések gyakoriságában közrejátszott az is, hogy Rezes Judit (Beverly) és Jordán Adél (Angie) meg voltak fázva és néha beleköhögtek a jelenetekbe. Ascher ezt annyival összegezte: „ha tehetném, rájuk szólnék, köztudott, hogy a nézőkre is azonnal rászólok!”

Az előadásban játszó színészek: Rezes Judit, Kocsis Gergely, Jordán Adél, Ötvös András, Ónodi Eszter. A művet Hamvai Kornél fordította. A bemutató január 16-án 19 órakor lesz.

(fotó: est.hu, forrás: szinhaz.hu)