Jump to content

Csoportterápia Kecskeméten

2015. 01. 05. 13:53

Különleges szövegváltozattal kerül színre Kecskeméten a Csoportterápia című musical. Az interjú az előadás egyik szereplőjével, Mikó Istvánnal készült, aki a hipochonder Lajost alakítja.

Mindannyian segítségre szorulunk. Ki- ki a maga módján keres megoldást a hétköznapjait megkeserítő problémákra. Közülünk páran úgy döntöttek, csoportterápiába fojtják bánatukat, mert egyedül nem megy. A kecskeméti Csoportterápia helyszíne a Radó Vilmos Művelődési Központ, ahova hat idegen – három férfi és három nő – érkezik terápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét.

A darabot sorra mutatják be a hazai színházak, kivétel nélkül óriási sikerrel. Mire érzett rá a három szerző, Szente Vajk, Galambos Attila és Bolba Tamás?

Miközben mindenki rohan, gürcöl, hajszolja azokat a dolgokat, amiket rettentően fontosnak tart, megfeledkezünk a lényegről: egymásról. Amit eddig a mindennapokban tanultak meg az emberek egymásról, azt most tanfolyamokon próbálják elsajátítani. Hogyan legyünk jó szülők/férjek/feleségek/barátok/stb.? Mindenre van egy tanfolyam vagy terápiás csoport.

Saját tapasztalatból beszél?

Hála az égnek, nincsenek saját tapasztalataim.

A kecskeméti bemutató több szempontból is különleges lesz.

Az eredeti szereposztásban a Csoportterápia mind a hat résztvevője huszonéves fiatal. Nálunk kicsit más a helyzet: a Csombor Teréz által alakított Trixi és az én Lajosom némileg túljutott már 20-as évein. De talán ennél is jelentősebb változás, hogy a kecskeméti Csoportterápia valóban kecskeméti lesz. Nálunk a KTE-meccs eredményét beszélik meg a szereplők, akik egyébként a Radó Vilmos Művelődési Központban futnak össze. Az egyik dalomban pedig sok olyan darabról esik szó, amelyet a kecskeméti teátrumot szorgalmasan látogató közönség jól ismerhet.

Az egyik ismertető szerint a darab annyira jól van megírva, hogy zene nélkül is megállná a helyét.

Talán így van, de szerintem olyan jó a zenéje, hogy bűn lenne kihagyni. Bolba Tamás zeneszerző jó barátom. Együtt dolgoztunk, valahányszor Walt Disney filmben kellett énekelnem.

Szívesen jött újra Kecskemétre?

Persze, hogy szívesen! Mint afféle „nyögdíjas”, odamegyek, ahova hívnak, ahol számítanak rám. Az meg, hogy ezért utaznom kell pár kilométert, igazán nem számít.

Mikó István mellett Dobó Enikő, Aradi Imre, Csombor Teréz, Kiss Zoltán és Hajdú Melinda vesz részt a Csoportterápián. Az előadást Cseke Péter rendezi. A bemutatót január 17-én tartják a Kelemen László Kamaraszínházban.

(fotó: gasztroangyal.hu, forrás: szinhaz.hu)