Jump to content

Több jelenlegi színházigazgató pályázik ismét

2015. 01. 10. 16:17

Az Örkény és a Szabad Tér ügyvezetői igazgatói posztjára egy-egy pályázó jelentkezett, a Bábszínházra és a Kolibrire kettő-kettő. Balázs Péter harmadszor is indul a szolnoki színház vezetéséért.

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára egyedül Bán Teodóra balett-művész, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője, az Örkény István Színház Nonprofit Kft. élére pedig Mácsai Pál színművész pályázott. Mácsai Pál pályázata a színház honlapján el is érhető.

A Kolibri Színház igazgatói posztjáért az intézmény jelenlegi vezetője, Novák János rendező mellett Kembe Sorel-Arthur színész-műsorvezető indult. A Budapest Bábszínház ügyvezetői álláshelyére az intézményt jelenleg vezető Meczner János rendezőn kívül a Magyar Színház marketingmenedzser-igazgatója, Sipos Imre pályázott.

A Fővárosi Önkormányzat december 8-án írt ki pályázatot a négy színház élére. A pályázatok benyújtási határideje január 6-án 14 óra volt. A kiírás szerint az ügyvezető igazgatói munkakört mind a négy színház esetében 2015. február 1-jétől 2020. január 31-ig tölthetik be a nyertesek. Amennyiben a pályázati eljárás január 31-ig nem zárul le, a jelenlegi igazgatók az új ügyvezetők megválasztásáig töltik be posztjukat.

A Fővárosi Önkormányzat december 23-án a Vígszínház ügyvezető igazgatói posztjára is kiírta a pályázatot. Bár a beadási határidő még nem járt le, Eszenyi Enikő, a színház jelenlegi vezetője már december végén közölte, hogy ismét indul a pozícióért.

A budapesti helyszíneken túl Szolnok önkormányzata is pályázatot hirdet a Szigligeti Színház vezetői munkakörének betöltésére, a nyertes 2015 júliusától 2019 júniusának végéig igazgathatja a színházat. A jelenlegi vezető, Balázs Péter az MTI-nek csütörtökön megerősítette korábban már bejelentett elhatározását, hogy újrázna, azaz két ciklus után harmadszor is beadja pályázatát.

Az igazgató feladatának lényege: a művészi igényű népszínháznak számító Szigligeti Színházban felmutassa a magyar és a világirodalom értékeit. Emellett segítse a kortárs szerzők műveinek színpadra állítását és Szín-Mű-Hely nevű szobaszínházában lehetőséget nyújtson az újító kezdeményezések felkarolására, kamaradarabok színrevitelére, konferenciák megrendezésére. Feladatul szabják a vezetőnek az önkormányzat elvárásainak megfelelő költség-hatékony gazdálkodást is.

Balázs Péter a 2014/15-ös évadnyitón a szolnoki társulat előtt már beszélt róla, hogy 2007 és 2011 után 2015-ben harmadszor is megpályázza a színház igazgatói állását. Szándékát megerősítve most annyit tett hozzá: az utóbbi években formálódott, számos fiatal tehetséges színésszel rendelkező gárda vezetését változatlanul kihívásnak tartja, annak reményében, hogy újabb emlékezetes előadásokkal szolgálják ki a közönséget és mind több embert nyernek meg a színház világának.

(fotó: filmkolonia.hu, forrás: szinhaz.hu)