Jump to content

Robert Wilson előadást tart a Vígszínházban

2015. 01. 11. 18:44

Robert Wilson világhírű amerikai művész előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról április 25-én a Vígszínházban, ahol 1914 című produkcióját is újra láthatja a közönség. Ez lesz a neves színházi rendező első előadása Magyarországon.

A magyar közönség októberben láthatta a Vígszínházban Robert Wilson rendezésében az 1914 című történelmi revüt. Az előadást április 23-24-25-én nézheti meg újra a közönség a Vígszínházban. Szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő az egyetlen magyar szereplő.

„A Robert Wilson rendezővel való közös munka közelebb hozott minket egymáshoz és egymás színházi filozófiájára, kultúrájára is nyitottabbak lettünk. Ennek a kapcsolatnak a legszebb bizonyítéka, hogy Robert Wilson, Balog Zoltán miniszter úr és jómagam meghívására április 25-én ellátogat a Vígbe és délután 14 óra 30 perckor előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról.” – idézi a színház közleménye Eszenyi Enikőt.

A világhírű rendező és alkotóművész egy közel három órás előadásban vezeti be a hallgatóságot különleges esztétikai univerzumába: „szakmai karrierjének több száz emlékét mutatja majd be és ezzel egy intim, bizalmas önarcképet is ad alkotómunkájáról”.

Az előadásban Robert Wilson legfontosabb rendezései is szóba kerülnek, köztük A süket pillantása (Deafman Glance), az A Letter for Queen Victoria, az Einstein a parton (Einstein on the Beach), továbbá a The CIVIL warS és a The Black Rider.

Robert Wilson vígszínházi előadását szinkrontolmácsolással követhetik a nézők, akik a végén kérdéseket is feltehetnek, így dialógus alakulhat ki az érdeklődők és a művész között. Az előadásra a diákok, diákigazolvány felmutatásával kedvezményes – 1000 forintos – áron vásárolhatnak jegyet.

Robert Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik.

Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videó portrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

(fotó: sikerado.hu, forrás: MTI)