Jump to content

Emlékezés a Nemzeti felrobbantására

2015. 03. 13. 11:20

Március 13-án az ötven évvel ezelőtti március 15-re emlékeznek az új Nemzeti Színház parkjában, a régi Nemzeti lerombolt homlokzatánál. Ma 18 órakor ünnepélyes megemlékezést és mécses-gyújtást tartanak a Nemzetinél.

„Háromnegyed tizenegy volt, az EMKÉ-nél álltam. Hatalmas tömeg állt néma csöndben. Csak a rendőrök hangoskodtak: menjünk arrébb! Senki se mozdult. A díszletraktárral kezdték: hatalmas dördülés, majd porfelhő következett és a tömeg rendíthetetlen mozdulatlanságban, némán állt tovább. Ha ordítás lett volna, talán oldja a feszültséget. De az a csönd az elviselhetetlenségig fokozódott bennem és másban is. Bihari Jóska bácsival találkoztam. „Megátkoz benneteket az én székely Istenem!” – mondta, s rettentő fájdalommal megindult felfelé, a Duna irányába.” – Őze Lajos emlékezett így az 50 esztendővel ezelőtti március 15-re, az akkor már belülről régóta bontott Nemzeti Színház épületének robbantására.

„…a színház körül geodéták mérték az épületnek a metróépítésből előálló esetleges süllyedését. A Nemzeti Színház műszaki vezetőjének helyettese véletlenül meglátta a geodétákat és meghívta őket, jöjjenek le a színpad alatti legmélyebb szintre, és ott végezzenek méréseket. Ők azonban azzal hárították el, hogy a mérésektől függetlenül a színház lebontásának elhatározása befejezett tény.” – ezt már Tolnai Pál, az Operaház és a Nemzeti Színház főmérnöke nyilatkozta 1963-ban.

Bessenyei Ferenc így vélekedett a Nemzetiről: „Katedrálisnak láttam az épületet. Mert tekintélyt sugárzott, akár a Magyar Tudományos Akadémia, ami ezeréves mivoltunk erejét is kifejezi, s erőt ad önbecsülésünk megtartásában.”

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: egykor.hu, forrás: szinhaz.hu)