Jump to content

Robert Wilson világhírű rendező a Vígszínházban

2015. 04. 22. 18:47

Előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról Robert Wilson világhírű amerikai művész szombaton a Vígszínházban, ahol csütörtöktől három estén át 1914 című produkciója is újra látható lesz.

Robert Wilson a Vígszínházban szombaton délután 14 óra 30 perctől tartja meg mintegy háromórás önálló előadását és vezeti be a hallgatóságot különleges esztétikai univerzumába. Az előadásban Robert Wilson legfontosabb rendezései is szóba kerülnek, köztük A süket pillantása (Deafman Glance), az A Letter for Queen Victoria, az Einstein a parton (Einstein on the Beach) - amelyet a zeneszerző Philip Glass-szal készített -, továbbá a The CIVIL warS és a The Black Rider.Robert Wilson vígszínházi előadását szinkrontolmácsolással követhetik a nézők, akik a végén kérdéseket is feltehetnek, így dialógus alakulhat ki az érdeklődők és a művész között.
Az előadásra a diákok, diákigazolvány felmutatásával kedvezményesen - ezer forintért - vásárolhatnak jegyet.A magyar közönség októberben láthatta a Vígszínházban Robert Wilson rendezésében az 1914 című történelmi revüt, amely három színház - a prágai Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház - koprodukciójában készült.Robert Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott.
Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videoportrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

(Forrás:kulturmozaik.hu;mti/Fotó:infopest.hu/cycultural.org)