Jump to content

Május 31-én az Arénában mutatják be Eric Idle darabját

2015. 04. 29. 10:12

Eric Idle, a Monty Python egyik alapítója is ott lesz a Nem a Messiás című vígoratórium előadásán május 31-én Budapesten a Sportarénában. A legendás film, az 1979-ben bemutatott Brian élete alapján készült műről az abszurd humor angol nagyágyúja az MTI-nek is mesélt. Idle az interjúban a mű születéséről beszélt, valamint elárulta, hogy a budapesti előadásra egy meglepetéssel is szolgál majd.

Az Eric Idle által barokk 'n' rollnak nevezett produkció bemutatója nyolc évvel ezelőtt, 2007-ben volt a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon, azóta bejárta a világot, előadták Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon is - legutóbb tavaly év végén New Yorkban a Carnegie Hallban.
"A bogarat az unokatestvérem, Peter Oundjian, a Torontói Szimfonikus Zenekar vezető karmestere ültette a fülembe, még 2003-ban. Egy üveg chianti mellett azt javasolta, csináljunk közösen valami olyat, ami bevonzza a fiatal közönséget a koncerttermekbe, és egyszersmind ki is húz néhány szimfonikus zenekart az anyagi csődből. Később arra jutottam, hogy ha Händel Messiás című oratóriuma Jézus történetén alapult, miért ne írhatnánk Nem a Messiás címmel oratóriumot Brian sztorijából? John Du Preznek, akivel korábban a Spamalotot is csináltuk, tetszett az ötlet, szerencsére a Monty Python többi tagja sem ellenezte" - idézte fel az előtörténetet Eric Idle, aki e-mailen válaszolt az MTI kérdéseire.
Mint megjegyezte, a már a Monty Pythonnal is dolgozott John Du Prez olyan eklektikus zenét komponált a Brian életére, amely egy Sosztakovics-paródiával kezdődik, utána Mozart-melódiák repítenek Gilbert és Sullivan operáinak világába. "Azt mondta, az iPod használata inspirálta. Ez az eszköz megváltoztatta a zenei műfajokhoz való viszonyunkat: hozzászoktatott ahhoz, hogy Beethoven után egy kis Beatles jöjjön, amit Count Basie dzsesszzenéje követ".
A 72 éves Eric Idle hangsúlyozta: valami mást szerettek volna Du Prezzel, mint amilyen a 2005-ben bemutatott közös Broadway-siker, az 1975-ös Gyalog-galopp filmet feldolgozó zenés komédia, a Spamalot volt. (A Spamalotot Magyarországon a Madách Színház vitte színre 2009-ben.) A színész-komikus-író korábban narrátorként működött közre a Nem a Messiás néhány előadásán, sőt el is énekelte a Brian élete híres záródalát, az Always Look on the Bright Side of Life-ot."A budapesti előadáson a közönség soraiban fogok ülni, aztán egyszer csak történni fog valami meglepetés" - mondta Eric Idle, aki ennél többet nem árult el szerepéről. A Nem a Messiás (Csak egy nagyon haszontalan fiú) című vígoratóriumot május 31-én az Arénában magyar énekesek magyarul adják elő. A főbb szerepeket Heiter Melinda, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdu Steve, Pintér Dömötör és Galla Miklós játssza, a rendező Szomor György. Az előadás kíséretét 100 fős kórus és a 80 fős Budafoki Dohnányi Zenekar adja, Hollerung Gábor vezénylésével. A fővárosi premier után a darab országos turnéra indul.
(Forrá:kulturmozaik.hu;mti/Fotó:hollywoodreporter.com)