Jump to content

Budapesti Nyári Fesztivál - Halálos tavasz a Városmajorban

2015. 06. 05. 14:07

Színpadi változat készül Zilahy Lajos Halálos tavasz című regényéből: a produkciót a Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó előadásaként a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be június 13-án, szombaton.

Bán Teodóra, az előadás producere, a Szabad Tér Színház ügyvezetője a produkciót beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Lengyel Tamás, Györgyi Anna, Ullmann Mónika, Szabó Vera és Miklós Marcell főszereplésével készülő darabot a nyár folyamán négy alkalommal - június 13-án, 14-én, július 31-én és augusztus 1-jén - láthatja a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Zilahy Lajos hatalmas sikert aratott első, 1922-ben megjelent - és betiltott - regényét 1939-ben filmesítették meg Karády Katalin és Jávor Pál főszereplésével, és annak idején egy amatőr filmváltozat is készült a műből. A történet egy fiatalemberről szól, aki szerelmi csalódása és félresiklott élete elől az öngyilkosságba menekül.

Mint azt a sajtótájékoztatón felidézték, a művet annak idején egyszer mutatták be a Pécsi Nemzeti Színházban. Bán Teodóra szerint most egy teljesen más mű kerül a közönség elé, mint, amit annak idején megírtak vagy színpadra vittek. Mint fogalmazott, az előadás célja, hogy a nézők szabaddá engedjék azokat az érzelmeket, érzéseket, amelyeket fókuszba állított a rendező az előadásban.

A regény színpadi adaptációját Garai Judit írta, aki olyan belső monológok formájában eleveníti fel a főszereplő, Iván személyes emlékeit, amelyek a darab bizonyos pontjain segítenek megérteni a férfi tragédiáját.
A Szabad Tér Színház produkciója összművészeti játék, amelyben a díszletnek, a jelmeznek, a világításnak, a vetítésnek, a zenének, a hangeffekteknek és a színpadi mozgásnak egyaránt fontos hangulat- és jelentésképző szerepe van. Hidvégi Nóra rendezésében álomszerű világ keveredik a mával.

A darabban szereplőként is közreműködő Sipos Vera által jegyzett koreográfia a főszereplő "belső őrületét" próbálja megjeleníteni a mozgás nyelvén és a darab Nyitrai László által megálmodott zenei világa is az ő belső érzelmeit ábrázolja Farkas Izsák elektronikus-hegedűjátéka segítségével.

A produkció díszlet- és látványtervezője Klimó Péter, a jelmeztervező Juristovszky Sosa, videó- és vizuális dramaturgja Balogh Balázs. A Halálos tavasz a nyári előadásokat követően a tervek szerint ősztől egy budapesti kőszínházban lesz látható, valamint országos turnéra indul.

(Forrás:kulturmozaik.hu;mti/Fotó:budapest.hu)